Så kan en enda hostning avslöja om du har covid-19

hosta avslöjar covid-19

Videon kunde inte hittas

Är det en vanlig hosta eller är det ett symtom på covid-19? Denna fråga hoppas nu forskningen kunna besvara med hjälp av Artificiell intelligens (AI). Forskare vid det amerikanska universitetet MIT har tagit fram en AI, som med hjälp av en samling neurala nätverk, kan känna igen hosta från folk som har covid-19. Detta även om personerna i övrigt är symptomfria, rapporterar sajten Engadget.

98,5 procent säkerhet att identifiera covid-19

Efter att teamet tränat sin modell på tiotusentals host- och dialogsprover kände tekniken igen 98,5 procent av hostningarna från personer med bekräftad covid-19. De identifierade även 100 procent av människorna som var symtomfria.

Tanken med systemet är inte att man ska ställa diagnoser. Forskarnas mål är istället att ta fram en användarvänlig app som kan avgöra om det finns anledning att gå och testa sig. Men de är också öppna till att appen kan fungera som ett verktyg där man varje dag analyserar sin hosta för att avgöra om det är säkert att gå ut bland andra människor. Det är i nuläget oklart när appen kan tänkas vara färdig.

Källa: Engadget Foto: TT

Läs mer:

Så klarar du nya coronarestriktionerna – psykologernas bästa tips

Forskning: Även mild covid-19 kan skada hjärnan

Anders Hansen: Så tar jag hand om mig själv i pandemin

Utvald läsning