Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Anders Hansen: Så tar jag hand om mig själv i pandemin

29 okt, 2020 
Att coronapandemin ökat oro och ångest hos många av oss är kanske inget förvånande. Men hur hanterar experterna sina oroskänslor? Vi har pratat med psykiatrikern Anders Hansen som delar med sig av sina egna knep.
Annons
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

De långsiktiga effekterna som coronapandemin för med sig på vår psykiska hälsa är för tidigt att säga något säkert om. Men givetvis påverkas vi av att ständigt matas med skrämmande information och som gör oss oroliga för omvärlden och nära och kära, menar läkaren och psykiatrikern Anders Hansen.

– Det finns anledning att befara att pandemin driver psykisk ohälsa, ångest och oro. Det är nästan svårt att tänka sig något mer stressande än en pandemi som utvecklar sig i en värld med digital informationsspridning, där vi matas med fakta om smittade och döda i princip alla timmar, säger Anders Hansen när vi träffar honom.

– Och jag märkte på en del patienter med ångestproblem som jag hade när pandemin började att de mådde väldigt mycket sämre, fortsätter han.

Anders Hansen om coronapandemin

Och det är inte bara händelserna i pandemin som påverkar oss här och nu.

Att vi ändrar vår livsstil och kanske lever med en ökad stress eller oro under den här perioden kan också få konsekvenser för människors mående längre fram, menar han.

Annons

– Det finns också anledning att misstänka att det kommer en andra våg i form av psykisk ohälsa i kölvattnet av Covid. Vi nog bör vara beredda på det, tyvärr.

Vad gör du själv för att må bättre under pandemin?

– Själv har jag varit slaviskt noga med min fysiska aktivitet. Nu behöver man det som mest.

– I början var jag också noga med hur mycket information jag fick i mig. För jag satt som alla andra och bara tittade hela dagarna på detta och märkte hur det drev en väldigt stark oro i mig.

Så gör Anders Hansen för att må bra i pandemin

Han sov sämre och hade svårt att inte tänka på nyhetsflödena, berättar Anders Hansen.

– Så då bestämde jag mig för att, okej nu kollar jag på nyheterna morgon och kväll, och bara på trovärdiga källor som WHO och Folkhälsomyndigheten och struntar i resten. Det fungerade för mig och det rekommenderade jag också många patienter att göra som hade ökad ångest och oro.

Intervjun gjorde i samband med släppet av Anders Hansens nya bok, Hjärnstark Junior. Mer från intervjun kan du läsa här.

Foto: TT

...

Läs mer:

Anders Hansen släpper Hjärnstark junior – en bok för barn och unga

Anders Hansen: Så promenerar du för att maxa hälsoeffekten

Hansen: Därför har vi ett oändligt sug efter kalorier

Annons