Forskning: Även mild covid-19 kan skada hjärnan

Utmattad kvinna ligger utslagen i soffan

Videon kunde inte hittas

Många som har haft covid-19 vittnar om att de har drabbats av en rad underliga följdsymtom efter tillfrisknandet. Det rör sig bland annat om hjärndimma, ångest, svår trötthet, förvirring och delirium. I en studie uppfyllde nästan 60 procent av de som haft covid-19 kraven för en psykiatrisk diagnos. Hälften av dem var under 50 år.

I en annan studie gjord av Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet, såg man att vissa covidpatienter hade speciella markörer i blodet som avslöjar hjärnskador.

Kan bero på dold hjärninflammation

Hjärnskademarkören hittades även hos dem som hade haft en måttligt svår covid-19. Vissa kan också drabbas av symtom som påminner om ME, myalgisk encefalomyelit, efter att ha varit sjuka.

Varför covid-19 påverkar hjärnan vet man inte säkert, men det finns flera teorier. En förklaring kan vara att man drabbas av en svår trötthet, fatigue, efter själva virusinfektionen. Det är också känt att virusinfektioner kan ge neurologiska följdsymtom. Men det kan också handla om sviterna efter en hjärninflammation, encefalit, som orsakats av att coronaviruset infekterat nervceller eller att immunförsvaret har blivit överaktiverat.

Det drabbar främst de som haft en svår covid, men även de som får milda covidsymtom kan drabbas, menar Michael Axenhus, läkare och forskare i neurovetenskap med fokus på kognition på Karolinska institutet:

– Det är troligt att även patienter med mild sjukdom kan ha haft en hjärninflammation som man inte märkt av. Hur svårt sjuk man blir verkar inte avgöra om eller hur stora problem man får efteråt, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Symtomen efter covid-19 kan bli kroniska

Han menar att det är viktigt att folk får veta att man kan få kognitiva symtom utan att ha varit svårt sjuka så att de får rätt hjälp av vården.

Forskarna vet inte heller hur länge de kognitiva symtomen håller i sig. Vissa kan vara förvirrade och ha sviktande minne i några dagar, andra behöver betydligt längre tid för att återhämta sig. Hos en del kan besvären bli kroniska.

Foto: TT

Läs mer:

Experterna: Corona kan leda till kronisk trötthet

Därför drabbas så många av håravfall i pandemin

Dr Mikael om hjärntrötthet: "Man kan ha det i åratal"