Så blir 2021 med corona – enligt experterna

Så blir 2021 med corona – enligt experterna

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

En tredje våg eller tillbaka till det normala? Det är svårt att veta hur nästa år kommer att bli med ett 2020 som har bjudit på många oväntade och tråkiga överraskningar. I Expressen ger experterna i pandemin sina bästa prognoser för coronaåret 2021.

Agnes Wold är orolig för en snabb vaccinering

Agnes Wold har blivit en stark röst under pandemin. Hon tror att sommaren 2021 kommer likna sommaren vi haft i år.

– Det blir nog som förra sommaren, så fantasilös är jag. Om vi har en ny våg här nu, och så hoppas vi att den någotsånär kan kämpas ner, och så kanske det kommer en ny till våren – vad vet jag, säger Agnes Wold till Expressen.

Hon menar att det är svårt att spekulera i vilken påverkan coronavaccinet kommer ha på Sverige och att det nästa år eventuellt kommer fler men mildare restriktioner.

– Så mycket vet vi inte om vaccinen, och det är inte alls säkert att alla kommer att vaccinera sig, säger hon.

Agnes Wold utrycker en viss oro att man i Sverige kanske kommer stressa sig igenom en bred vaccinering, innan man har bättre underlag på vaccinets biverkningar.

– Det måste ju göras på ett väldigt kontrollerat sätt, anser jag.

Enligt Joacim Rocklöv bör corona inte styra våra liv om ett år

Joacim Rocklöv, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå universitet, säger att det är ”ganska lätt” att förutse hur det kan se ut i Sverige om ett halvår.

– På sommaren lär smittspridningen gå ner – ordentligt. Det verkar ju vara ett väldigt starkt säsongsmönster, säger han och fortsätter:

– Det är förmodligen så att under sommarhalvåret så kommer det inte vara mycket smittspridning alls.

Trots att det ser ut att påbörjas en vaccinering i Sverige under våren, så tror inte Rockström att det kommer betyda att alla restriktioner försvinner. Han menar att "i ett bra scenario" bör inte coronaviruset styra våra liv om ett år, i alla fall inte på det sättet det gör nu.

– Men det krävs nog ändå att vi riktar åtgärder, som testning och smittspårning, fortsatt om ett år. Så att de smittfall och utbrott som kommer kan tryckas ner.

Joacim Rocklöv har under flera år studerat hur flygresorna bidrar till introduktion av nya virussjukdomar, och konstaterar att det är ”en av de starkare drivkrafterna bakom utbrott av sjukdomar”.

– Men om vi har vacciner och smittspridningen under kontroll på olika ställen då tror jag inte att covid-19 kommer att påverka resandet så jättemycket ändå.

Joakim Dillner tror vi hade kunnat få stopp på smittspridningen 2020

Joakim Dillner är professor i infektionsepidemiologi, vid Karolinska institutet. Han tror att restriktionerna kommer att ligga kvar även under 2021.

– Jag tror att Sverige gjorde ett misstag i juli, augusti när vi var nere på 200 fall om dagen. Då hade det varit väldigt enkelt att smittspåra dem och helt få stopp på smittspridingen. Men vi kom aldrig ner till noll, det var 200 fall per dag, och det är avgörande för restriktioner, säger han till Expressen.

– Om man är nere på noll nya fall per dag, och är nere på noll ett tag då behövs inga restriktioner.

Källa: Expressen Foto: TT och Ulf Sirborn/Karolinska institutet

Läs mer:

Expert: Den här gruppen borde vaccineras först

Corona och julhandel 2020 – det här är vad som gäller

Hur länge smittar corona? Ny studie ger svar

Redaktionens tips
Dela på: