HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hur länge smittar corona? Ny studie ger svar

23 nov, 2020 
AvHanna Carlsson
Hur länge smittar corona? Ny studie ger svar
Ny studie kan ge svar på hur länge covid-19 faktiskt smittar. Forskare menar att viruset förs vidare långt innan man får symtom – men också att du kan vara smittsam kortare tid än du kanske tror.
Annons
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nuBrand logo
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nu

Coronaviruset och dess rekordsnabba spridningstakt är en bidragande orsak till den pågående pandemins omfattning. Sedan de första konstaterade fallen i Wuhan har forskare över hela världen studerat hur viruset sprids för att kunna kartlägga hur länge en sjuk person kan vara smittsam. Och nu kan en ny studie ge nya ledtrådar.

Hur smittar coronaviruset?

Studien, som publicerades i brittiska tidskriften The Lancet, är en så kallad metaanalys där forskarna jämfört resultat från tusentals redan publicerade artiklar. Svaren jämfördes också med befintliga studier på andra dödliga coronavirus som sars och mers.

I deras slutsatser menar forskarna att patienter med konstaterad covid-19 hade kvar virus i luftvägarna i upp till 83 dagar efter insjuknandet. I nedre delen av luftvägarna och i avföringen fanns virus kvar längre än så.

Men att en person har kvar virus är inte samma sak som att hen kan föra smittan vidare, betonar forskarna bakom studien.

Annons

Forskning: Coronaviruset smittar i 9 dagar

– Det viktigaste denna systematiska översiktartikel visar är att sars-cov-2-viruset utsöndras från de övre luftvägarna i genomsnitt 17 dagar, men inga har kunnat upptäcka levande virus mer än nio dagar efter sjukdomsutbrott, säger Espen Rostrup Nakstad, biträdande hälsodirektör på norska Helsedirektoratet till Dagbladet.

Därför lägger forskarna stor vikt vid att en upprepad testning av coronasjuka inte kan visa om de fortfarande är smittsamma.

När är man som mest smittsam med covid-19?

Enligt forskarna är man som mest smittsam de första fem dagarna av sjukdomen. Och man är som mest smittsam tidigt i infektionsutvecklingen – även när man inte har symtom.

– De här fynden visar att en snabb isolation av smittsamma personer är särskilt viktig för att få kontroll på spridningen av covid-19. Det förklarar också varför det är så svårt att undvika att smittas från personer som har små eller inga symtom tidigt infektionsutvecklingen, säger Espen Rostrup Nakstad.

Källa: The Lancet och Dagbladet Foto: TT

Läs mer:

Ny studie: Skillnad i hur länge kvinnor och män är immuna mot covid-19

Forskning: Vanlig förkylning kan ge antikroppar mot corona

Så påverkar de nya corona-restriktionerna din vardag

Annons