Hur länge smittar corona? Ny studie ger svar

Hur länge smittar corona? Ny studie ger svar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Coronaviruset och dess rekordsnabba spridningstakt är en bidragande orsak till den pågående pandemins omfattning. Sedan de första konstaterade fallen i Wuhan har forskare över hela världen studerat hur viruset sprids för att kunna kartlägga hur länge en sjuk person kan vara smittsam. Och nu kan en ny studie ge nya ledtrådar.

Hur smittar coronaviruset?

Studien, som publicerades i brittiska tidskriften The Lancet, är en så kallad metaanalys där forskarna jämfört resultat från tusentals redan publicerade artiklar. Svaren jämfördes också med befintliga studier på andra dödliga coronavirus som sars och mers.

I deras slutsatser menar forskarna att patienter med konstaterad covid-19 hade kvar virus i luftvägarna i upp till 83 dagar efter insjuknandet. I nedre delen av luftvägarna och i avföringen fanns virus kvar längre än så.

Men att en person har kvar virus är inte samma sak som att hen kan föra smittan vidare, betonar forskarna bakom studien.

Forskning: Coronaviruset smittar i 9 dagar

– Det viktigaste denna systematiska översiktartikel visar är att sars-cov-2-viruset utsöndras från de övre luftvägarna i genomsnitt 17 dagar, men inga har kunnat upptäcka levande virus mer än nio dagar efter sjukdomsutbrott, säger Espen Rostrup Nakstad, biträdande hälsodirektör på norska Helsedirektoratet till Dagbladet.

Därför lägger forskarna stor vikt vid att en upprepad testning av coronasjuka inte kan visa om de fortfarande är smittsamma.

När är man som mest smittsam med covid-19?

Enligt forskarna är man som mest smittsam de första fem dagarna av sjukdomen. Och man är som mest smittsam tidigt i infektionsutvecklingen – även när man inte har symtom.

– De här fynden visar att en snabb isolation av smittsamma personer är särskilt viktig för att få kontroll på spridningen av covid-19. Det förklarar också varför det är så svårt att undvika att smittas från personer som har små eller inga symtom tidigt infektionsutvecklingen, säger Espen Rostrup Nakstad.

Källa: The Lancet och Dagbladet Foto: TT

Läs mer:

Ny studie: Skillnad i hur länge kvinnor och män är immuna mot covid-19

Forskning: Vanlig förkylning kan ge antikroppar mot corona

Så påverkar de nya corona-restriktionerna din vardag

Redaktionens tips
Dela på: