Sex oväntade saker som kan hända när du biter på naglarna

kvinna som biter på naglarna
Så får du starkare naglar – fem tips
0:49

Efter reklamen: Så får du starkare naglar – fem tips

(0:49)

Slå på ljud

Att bita på naglarna är en ovana som många har, och som är svår att bli av med. Men förutom att man får fula naglar, så kan nagelbitande ha många negativa effekter på vår hälsa. Här är sex oväntade saker som kan häda om du biter på naglarna.

Se också8 vanliga fel vi gör som ger oss sköra naglar.

1. Det kan skada tänderna

Tänderna må vara hårdare än naglarna, men att bita på naglarna kan faktiskt skada båda tänderna och tandköttet permanent. Det konstanta bitandet kan göra att tänderna till slut spricker eller går sönder.

2. Det kan ge dålig andedräkt

Det är i stort sett omöjligt att tvätta bort exakt alla bakterier och smuts från under naglarna, hur ofta man än tvättar händerna. Det innebär att bakterierna får smidig tillgång till munnen när man biter på naglarna – och de kan i sin tur orsaka dålig andedräkt.

3. Det kan orsaka diarré

Att bakterierna hamnar i munnen är illa nog, men har man otur så letar de sig ner i magen. I magen kan de i sin tur ge upphov till maginfektioner, som leder till att man får ont i magen och drabbas av diarré.

4. Det kan göra det lättare att bli förkyld

Alla aktiviteter som innefattar att röra ansiktet gör det lättare för oss att sprida sjukdom. Att bita på naglarna gör att man löper större risk att komma i kontakt med mikrober, som förkylningsvirus.

5. Det kan ge dig vårtor i ansiktet

Att bita på naglarna kan göra att man får mikroskopiska sår på huden kring fingernaglarna, där virus som kan orsaka vårtor kan gro. Viruset kan sedan föras över från fingrarna till ansiktet, så att du får utslag eller ansiktsvårtor, speciellt kring munnen.

6. Det kan orsaka kronisk huvudvärk

Personer som biter på naglarna har en ökad risk att börja gnissla tänder. Tandgnisslande i sin tur kan ge symptom som käksmärta, ömma muskler, smärta i ansiktet och till och med kronisk huvudvärk.

Källa: Brightside.

Utvald läsning