Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Psykologen: 8 tecken på att ditt jobb är destruktivt för dig

31 aug, 2021 
Kvinna som är trött.
Ingen älskar väl sitt jobb hela tiden, men det är skillnad på att ibland ha det stressigt på jobbet och att ha ett jobb som är direkt destruktivt för dig. Här är åtta tecken på att du kanske behöver se över din jobbsituation.
Annons
6 saker du aldrig ska säga till din kollegaBrand logo
6 saker du aldrig ska säga till din kollega

föDet finns många orsaker till att ditt jobb kan vara destruktivt – en dålig chef, bristande sammanhållning bland kollegorna eller ett för högt arbetstempo. Oavsett anledning finns det några saker som verkligen borde få dina varningsklockor att ringa, vet du vilka? Psykologen Seth J. Gillihan ger dig koll.

1. Du har svårt att känna positiva känslor på jobbet

Du kan känna dig hur glad som helst när du inte är på jobbet men när du väl kommer till din arbetsplats är glädjen som bortblåst och omöjlig att plocka fram. Är att vara på helspänn eller känslomässigt utmattad något du kopplar till jobbet? Det kan vara varningstecken på att din arbetsplats är destruktiv.

2. Det tar hela helgen att återhämta dig från jobbveckan

Många känner sig trötta när helgen kommer men att känna sig helt utmattad efter jobbveckan är inget bra tecken. Om du knappt kan njuta av helgen för att du är så utmattad efter veckan så kan det vara läge att se över din jobbsituation.

Annons

3. Du är stressad och irriterad på söndagarna

På fredagar och lördagar kan du pressa bort jobbet från dina tankar men när väl söndagen kommer är det helt omöjligt. Du har svårt att njuta av sista helgdagen eftersom du bara kan tänka på att måndagmorgon och en ny jobbvecka närmar sig.

4. Du fantiserar om att gå i pension

Du fantiserar inte längre om helgen eller semestern, istället drömmer du dig bort till när du får sluta jobba helt. Är din pension eller att du ska bli rik så att du slipper jobba en vanlig fantasi? Se upp.

5. Du sover mycket sämre under arbetsveckan

Destruktiva jobb kan verkligen förstöra din sömn helt, vanligast är att du sover mycket sämre de dagar du ska upp och jobba dagen efter.

6. Du mår ofta fysiskt dåligt

Otaliga studier har visat den negativa effekten som kronisk stress har på immunförsvaret. Om du är på ett destruktivt jobb påverkas inte bara ditt psyke utan även din kropp. Du blir lättare sjuk och det tar längre tid för dig att tillfriskna än vad det brukar ta.

Annons

7. Du stannar ofta hemma från jobbet

Du stannar hemma så ofta som du kan från jobbet, även om du inte är sjuk. Vissa dagar kanske du vaknar och bara tanken av att gå till jobbet känns omöjlig. Känner du igen dig? Då är nog inte ditt jobb så hälsosamt för dig.

8. Du gillar inte personen som du är på jobbet

Det tydligaste tecknet på att ditt jobb är destruktivt är att det ändrar dig till en person som du inte gillar att vara. Du kanske har blivit tillbakadragen, bitter, självcentrerad ocmh cynisk. Har dina nya sidor till och med börjat påverka dina nära och kära? Då kan det verkligen vara dags att byta jobb.

Källa: WebMD

Foto: TT

Annons