Psykologen: 8 tecken på att ditt jobb är destruktivt för dig

Kvinna som är trött.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:42

Efter reklamen: 6 saker du aldrig ska säga till din kollega

(1:42)

föDet finns många orsaker till att ditt jobb kan vara destruktivt – en dålig chef, bristande sammanhållning bland kollegorna eller ett för högt arbetstempo. Oavsett anledning finns det några saker som verkligen borde få dina varningsklockor att ringa, vet du vilka? Psykologen Seth J. Gillihan ger dig koll.

1. Du har svårt att känna positiva känslor på jobbet

Du kan känna dig hur glad som helst när du inte är på jobbet men när du väl kommer till din arbetsplats är glädjen som bortblåst och omöjlig att plocka fram. Är att vara på helspänn eller känslomässigt utmattad något du kopplar till jobbet? Det kan vara varningstecken på att din arbetsplats är destruktiv.

2. Det tar hela helgen att återhämta dig från jobbveckan

Många känner sig trötta när helgen kommer men att känna sig helt utmattad efter jobbveckan är inget bra tecken. Om du knappt kan njuta av helgen för att du är så utmattad efter veckan så kan det vara läge att se över din jobbsituation.

8 skadliga saker du inte ska säga till eller tolerera från en kollega

3. Du är stressad och irriterad på söndagarna

På fredagar och lördagar kan du pressa bort jobbet från dina tankar men när väl söndagen kommer är det helt omöjligt. Du har svårt att njuta av sista helgdagen eftersom du bara kan tänka på att måndagmorgon och en ny jobbvecka närmar sig.

4. Du fantiserar om att gå i pension

Du fantiserar inte längre om helgen eller semestern, istället drömmer du dig bort till när du får sluta jobba helt. Är din pension eller att du ska bli rik så att du slipper jobba en vanlig fantasi? Se upp.

5. Du sover mycket sämre under arbetsveckan

Destruktiva jobb kan verkligen förstöra din sömn helt, vanligast är att du sover mycket sämre de dagar du ska upp och jobba dagen efter.

6. Du mår ofta fysiskt dåligt

Otaliga studier har visat den negativa effekten som kronisk stress har på immunförsvaret. Om du är på ett destruktivt jobb påverkas inte bara ditt psyke utan även din kropp. Du blir lättare sjuk och det tar längre tid för dig att tillfriskna än vad det brukar ta.

Här är yrket med över 43 000 i lön – som knappt kräver utbildning

7. Du stannar ofta hemma från jobbet

Du stannar hemma så ofta som du kan från jobbet, även om du inte är sjuk. Vissa dagar kanske du vaknar och bara tanken av att gå till jobbet känns omöjlig. Känner du igen dig? Då är nog inte ditt jobb så hälsosamt för dig.

8. Du gillar inte personen som du är på jobbet

Det tydligaste tecknet på att ditt jobb är destruktivt är att det ändrar dig till en person som du inte gillar att vara. Du kanske har blivit tillbakadragen, bitter, självcentrerad ocmh cynisk. Har dina nya sidor till och med börjat påverka dina nära och kära? Då kan det verkligen vara dags att byta jobb.

Källa: WebMD

Foto: TT

Redaktionens tips

7 tecken på att din chef är en oskön boss

5 knep att ta till när livet känns mer stressigt än roligt

Det avslöjar din Linkedin-profil om din personlighet

Dela på: