SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Pollenallergi månad för månad – vanorna som underlättar besvären

16 apr, 2024 
Elin Fredlund
Nu är pollensäsongen här! Men när är egentligen de olika pollensorterna som värst och hur skiljer de sig de åt? Allergiläkaren Thomas Westin ger svar på vanliga funderingar om pollenallergi.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är dags att välkomna våren! Ljusare och varmare dagar och vackra, blommande miljöer. Men för alla är inte våren och sommaren bara associerat med positiva känslor. För personer med pollenallergi innebär det också problem med rinnsnuva, huvudvärk, trötthet och kliande ögon.

Enligt Astma- och Allergiförbundet lider ungefär 30 procent av den svenska befolkningen av pollenallergi i olika grad. Under begreppet ingår flera olika typer av allergi mot olika sorters pollen som till exempel gräspollen, gråbo samt björkpollen, hassel och al. Här sammanfattar vi olika sorters pollenallergi utifrån kalenderåret och hur vanliga de olika sorterna är. Vi ger också tips på hur du kan lindra din pollenallergi med smarta vanor som en komplettering till medicinering.

Symtom på pollenallergi

Det finns många symtom på pollenallergi. Vissa, som rinnsnuva och kliande ögon, är mer vanliga. Ibland kan man också få andra symtom som påminner om till exempel en förkylning, astma eller nedstämdhet som i själva verket beror på pollenallergi.
– Inte sällan startar en livslång allergi med en rejäl virusförkylning, säger allergiläkaren Thomas Westin.

Annons

Några av de vanligaste symtomen på pollenallergi är:

  • Rinnsnuva och/eller nästäppa
  • Röda och irriterade ögon
  • Nysningar
  • Trötthet
  • Huvudvärk
  • Kliande näsa och/eller hals

Pollenprognos utifrån kalenderåret - då är halterna som högst

Enligt 1177 finns det flera olika sorters pollen som har olika höga halter under olika tider på säsongen. Pollensäsongen ser olika ut varje år men man brukar säga att den pågår mellan mars och augusti. Dock varierar det beroende på om du befinner dig i norra eller södra delen av landet. Som pollenallergiker kan du vara känslig för såväl en som flera sorters pollen. Här djupdyker vi i vilka sorters pollen det finns, varifrån de kommer och under vilka månader dessa visar extra höga halter i luften.

Alpollen och hasselpollen – kan kännas av redan i februari

Al- och hasselpollen är de sorters pollen som finns i luften tidigast under kalenderåret. Dessa kan vara förekommande redan i februari. ''Al och hasselpollen kan till och med ge besvär en dag då snön fortfarande ligger kvar på marken'' säger allergiläkare Thomas Westin. Al och hassel brukar fortsätta att ha höga halter i luften fram till april månad.

Annons

Björkpollen i april

Även björkpollen förekommer omkring april månad. Många som är allergiska mot alpollen och hasselpollen är också allergiska mot björkpollen.

Gräspollen under högsommaren

Under hög- och sensommar, omkring juli och augusti, ser vi höga halter av gräspollen i luften. Gräspollen är en av de mest vanligt förekommande pollenallergierna.

Gråbo kan märkas av ända in i september

Gråbo är en växt som blommar under sensommaren och ända in i september månad. Allergi mot gråbo är inte lika vanligt förekommande som för gräspollen och björkpollen.

Lindra pollenallergi med bra vanor

De flesta som lider av pollenallergi behöver medicinering av något slag. Det är viktigt att rådfråga läkare och att genomföra en undersökning för att säkerställa vilken behandling du behöver. Som ett komplement till din medicinering finns det också enkla vanor som du kan ta efter i din vardag för att lindra symtomen.

Annons

Pollen-sanera hemmet

Du exponeras inte bara för pollen när du befinner dig utomhus. Det finns även stor risk att pollen följer med dig in i hemmet på till exempel dina ytterkläder, via husdjur och genom att du vädrar ditt hem med öppna fönster. Satsa på att införskaffa en bra luftrenare för att minska risken för att exponeras för pollen under tiden som du befinner dig inomhus. Det kan också vara en bra idé att duscha av håret innan du går och lägger dig för att inte dra med dig pollen på lakanen.

Komplettera med anti-inflammatorisk kost

Det finns även vissa livsmedel som kan ha hälsofrämjande effekter. Gurkmeja och ingefära är till exempel eviga kompanjoner i hälsoköket. Även den kinesiska örten perilla, som du hittar i kosttillskottet Allermin, innehåller flera antioxidantiska ämnen som påstås hjälpa just vid allergi. Det finns i nuläget inga vetenskapliga bevis för att dessa kosttillskott har effekt. Däremot kan en hälsosam livsstil förstärka immunförsvaret vilket underlättar vid allergi.

Annons

Rensa luftvägarna med saltvattenlösning och ångbad

Ett bra sätt att lindra symtom som rinnsnuva och svullenhet är genom ett härligt ångbad eller genom att rensa näsgångarna med ljummet saltvatten. Detta hjälper till att rengöra och öppna upp bihålorna så att du kan andas friskt igen. Men gör det bara i rimlig mängd. Även om det renar skönt så finns det en risk att torka ut slemhinnorna om detta sker alltför ofta.

Var uppmärksam på kors-allergier

Det är inte ovanligt att personer med allergi mot pollen även utvecklar andra typer av relaterade allergier. Detta kallas korsallergier. Exempelvis kan det vara så att de som är allergiska mot björkpollen också är känsliga mot eller allergiska mot äpplen och andra stenfrukter. De som är allergiska mot björkpollen är de som löper störst risk att utveckla en korsallergi. Även de som är allergiska mot gräspollen och gråbopollen kan utveckla korsallergier, men de är betydligt mindre vanliga. För att få reda på vilka allergier och korsallergier man har kan man genomgå olika sorters medicinsk behandling. ''Medicinsk behandling gå ut på att reducera inflammation med anti-histamin eller kortison. Man kan även trötta ut allergin med en så kallad immunterapi'' säger Thomas Westin.

Så lindrar du din pollenallergi – utan medicinBrand logo
Så lindrar du din pollenallergi – utan medicin
Annons