Pollenallergisk? Här är maten du ska undvika

Så fungerar korsallergi
Slå på ljud

Två av tre personer som är allergiska mot björkpollen har även en eller flera korsallergier. Det innebär att de även är överkänsliga mot födoämnen.

Korsallergi pollen

Korsallergi beror på att det i viss mat finns ämnen som liknar de allergiframkallande ämnen som finns i björkpollen, gräspollen och gråbopollen.

Om du känner klåda i munnen och får svullna läppar och slemhinnor kan du ha råkat ut för en korsallergi. En del får också besvär med att ögon och näsa kliar och rinner, precis som vid vanlig pollenallergi.

Om du lider av allergi mot björkpollen är risken stor att du även har en korsallergi mot födoämnen.

Nedan har vi sammanställt vilka ämnen som du kan vara extra känslig för, beroende på vilken sorts pollen du är allergisk mot. 

Allergisk mot björkpollen

Korsallergi mot björk orsakas av till exempel hasselnötter, jordnötter, soja, äpplen och så kallade stenfrukter som till exempel körsbär, päron, plommon, persika och aprikoser. Den som har korsallergi kan också få symtom av morötter och av att skala rå potatis.

Allergisk mot gräspollen

Om du är allergisk mot gräspollen kan du också känna allergi mot vete, ärtor, jordnötter och soja. Det är dock inte alls lika vanligt att känna av korsallergi av gräspollen, som av till exempel björkpollen.

Allergisk mot gråbopollen

Det förekommer också korsallergi mot gråbopollen och då kan du reagera mot till exempel persilja, koriander, selleri och morötter. Även det är betydligt ovanligare än korsallergi av björkpollen.

Farligt att äta ändå?

Det är ovanligt att korsallergi ger allvarliga allergiska reaktioner. Detta beror på att de korsreagerande ämnena är väldigt känsliga och snabbt bryts ned i magsäcken och tarmarna.

Stora mängder av korsreagerande födoämnen har undantagsvis orsakat allvarliga reaktioner under pollensäsongen.

En grundregel är att undvika att äta sådant du får besvär av.

Tips mot korsallergi

  • Korsreaktionen vid björkpollen brukar försvinna om du värmer upp eller lagar maten.
  • Äppelkaka, äppelmos, sylt och fruktkompotter går oftast bra utan reaktion.
  • Prova att köra fruktbitar av till exempel äpple, päron eller nektarin i en minut på högsta effekt i mikrovågsugnen.
  • Fruktskal innehåller oftast mer allergen än själva fruktköttet. En del kan äta äpple och andra frukter om de skalar dem och lägger dem i rumstemperatur en stund.
  • Det är också skillnad på olika äppelsorter, de som tolereras bättre är Signe Tillisch, Gloster, Jamba och Macoun, medan Golden Delicious och Granny Smith orsakar fler reaktioner.
  •  De flesta som inte tål tomat kan ändå äta krossade tomater på burk som värms upp.

Källa: 1177, Pollenkoll.se, Allergiguiden.se Foto: TT

LÄS MER: 

Katarina får nytt vaccin mot pollenallergi

Corona, pollen eller förkylning – så vet du skillnaden

Pollenallergi? Detta bör finnas i ditt medicinskåp!

Utvald läsning