Pollenallergi kan vara orsak till trötthet

Videon kunde inte hittas

Fram med vårkläderna! Ut med cykeln! Putsa fönstren! När våren står på tå utanför fönstret och ljuset äntligen kommer tillbaka är det många som känner ny energi. Men inte alla.

Ungefär var femte person i Sverige har någon form av pollenallergi. Somliga får bara milda och tillfälliga besvär. Andra blir riktigt dåliga. Faktum är att symtomen för vissa allergiker kan påminna om influensa eller en elak förkylning – nästäppa, rinnsnuva, kliande näsa och ögon och trötthet.

Trötthet ett vanligt symtom vid pollenallergi

Pollenallergi är en slags överreaktion i vårt immunförsvar. Kroppen förväxlar ofarligt pollen med virus och bakterier och försätts i försvarsläge. Och precis som när du blir förkyld, blir du då trött och hängig. Dessutom kan det vara svårt att sova ordentligt, när näsan både rinner och är täppt samtidigt – du lägger dig trött och vaknar trött.

Till skillnad från en förkylning går allergibesvären inte över efter någon vecka, utan pågår så länge som du utsätts för det pollen du är allergisk mot. Därför kan tröttheten i värsta fall hålla i sig under längre tid.

Vad kan man göra på pollenallergi?

Pollensäsongen är ingen efterlängtad tid för pollenallergiker. Men det finns flera receptfria läkemedel som kan lindra besvären.

Om du känner dig trött på dagen, om du har svårt att sova eller om besvären är extra jobbiga, bör du i första hand välja en antiinflammatorisk nässpray. Nasonex är en antiinflammatorisk nässpray, som verkar genom att minska den allergiska inflammationen i näsans slemhinnor. Inflammationen är ofta är den bakomliggande orsaken till besvär som nästäppa och rinnsnuva. För att få så bra hjälp som möjligt bör du använda nässprayen varje dag under hela pollensäsongen.

Om antiinflammatorisk nässpray inte hjälper kan man kombinera med antihistamintabletter.

nasonex-vartrotthet

Tecken på pollenallergi

  • både rinnsnuva och nästäppa
  • trötthet
  • nysningar
  • kliande näsa
  • röda, kliande, rinnande ögon
  • besvären börjar under pollensäsongen
  • besvären går inte över inom en vecka
  • besvären tilltar i närheten av vissa växter och träd (t ex björk och gräs)

Foto: TT

Läs mer:

Är du vårdeprimerad? Det kan vara pollenallergi!

Pollenallergi? Detta bör finnas i ditt medicinskåp!

Katarina får nytt vaccin mot pollenallergi