Vanorna som gör dina allergier värre

Vanor som gör allergi värre.

Har du någon allergi så har du säkert lärt dig hur du undviker det du är allergisk mot. Du vet hur man snabbt scannar av innehållsförteckningen efter ägg eller nötter, du sätter dig inte längst bak i bussen där det är ”hundplatser” och du tränar inomhus när pollensäsongen är som värst.

Men vet du att dina andra vanor kan göra din allergi värre? Det kan vara saker du aldrig tänk på kan vara dåliga för dig. Se i listan nedan om du behöver förändra dina vanor för att må bättre och slippa allergiska besvär.

Läs också: Pollenallergi kan vara orsak till trötthet

 

9 vanor som gör allergin värre

Du stressar

Amerikanska forskare har upptäckt att allergiker har värre allergisymptom om de utsatts för stress. Det tror man beror på att stress får kroppen att tillverka blodproteiner som driver på allergisymptom. Vet du med dig att du är stressad ska du se till att få ordentligt med sömn. Att sova bra dämpar allergisymptomen, men har du däremot sömnbrist kan de bli värre.

Läs också: Testet som avslöjar om du är farligt stressad

 

Du dricker alkohol

Ett extra glas vin per vecka kan öka risken för persisterande allergisk rinit med tre procent. Persisterande allergisk rinit är allergiska problem som inte är årstidsbundna, vanligtvis pälsdjur och kvalster. Alkoholkopplingen tros bero på jäst och bakterier i exempelvis vin eller öl, som producerar histaminer. Det är kemikalier som kan orsaka allerisymptom som snuva och kliande ögon.

Därför kan det vara en idé att undvika alkohol när dina allergiska besvär är som värst.

Läs också: De slutade dricka alkohol – det här hände sen

 

Du börjar medicinera för sent

Allergimediciner som blockerar histaminer fungerar bäst när de får verka ett tag innan man utsätts för det man är allergisk mot. Därför ska du börja ta din medicin någon vecka innan exempelvis pollensäsongen drar igång, eller åtminstone innan du vet att du kommer utsättas för allergenerna – till exempel på morgonen om du ska träffa en hund vid middagstid.

 

Du tvättar för kallt

Börjar du snörvla när du gått och lagt dig kanske det är ett tecken på att lakanen inte blivit helt rena när du tvättat dem. Enligt en sydkoreansk studie dog 100 procent av dammkvalstren om lakan tvättats i 60 grader, men bara 6,5 procent dog när lakanen tvättades i 40 grader. Så kanske är det bättre att slita lite extra på lakanen än att låta hälsan bli lidande?

Läs också: Så ofta bör du tvätta dina träningskläder

 

Du har fel blommor hemma

Enligt en belgisk studie har över 75 procent av alla med hösnuva växter hemma som de inte tål. Det är saven i växterna som dunstar och genom luften andas vi in allergenerna som får näsan att rinna. De värsta allergibovarna att ha hemma är fikus, yuccapalm, murgröna, orkidé och ormbunke.

 

Du struntar i kvällsmedicinen

Allergiker med årstidsbundna problem mår ofta sämst på morgnarna och vaknar med svullna ögon, snuva och nysningar. Det kan man slippa genom att ta sin allergimedicin det sista man gör på kvällen, för att låta den gå igenom systemet under natten. Eftersom många upplever att de blir trötta av sin allergimedicin passar det extra bra att ta den innan läggdags.

 

Du motionssimmar

Simning är en jättebra träningsform som är ansträngande för konditionen men skonsam mot kroppens leder. Däremot är det mindre hälsosamt att köra vända efter vända i en klorrenad pool.

Klor är starkt irriterande för både hud, ögon och andningsvägar. En ny studie visar att ungdomar som spenderar mer än 100 timmar i en klorpool löper 3 till 7 gånger så hög risk att utveckla hösnuva, än de som simmade i en klorfri pool.

För att undvika de värsta effekterna kan det vara en bra idé att simma med simglasögon för att slippa få klor i ögonen, använd utomhuspooler så gott det går – där försvinner gasen från kloret snabbare, och undvik att simträna flera dagar i sträck.

Läs också: Mysmotionen som bränner mest

 

Dina vänner röker

Det räcker inte med att inte röka själv. Umgås du med personer som röker kommer du inte bara att känna av den otrevliga lukten – du kan också känna av allergena ämnen från röken, särskilt om du är allergiker själv.

En japansk studie visar att 80 procent av studenter som kommer från hem där någon röker visar tecken på allergi i näsan.

Läs också: Tidpunkten då rökning är som allra farligast

 

Du duschar på morgonen

Visst, du vill känna dig som ditt fräschaste jag när du kommer till jobbet, men faktum är att du som allergiker kan gynnas av att duscha när du kommer hem istället. Eftersom du och dina kläder fångar upp pollen när du är ute och går får du med dig dessa in. Genom att ta en dusch när du kommit hem och byta kläder ökar du chanserna för en mindre snörvlig kväll.

Källa: Prevention

Foto: Thinkstock

 

Så vet du om du är allergisk eller förkyld

Läs också: Så vet du om du är allergisk eller förkyld

 

 

Utvald läsning