HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Nytt piller sägs förebygga baksmälla – alkoholläkaren ser allvarliga risker

06 jul, 2022 
Kvinna som tar en tablett.
Hade du önskat att det gick att förebygga baksmälla? Nu hävdar ett företag att det går med deras piller. Men alkoholexperten ser stora risker.
Annons

Det är absolut inte roligt att vara bakfull. Huvudet bultar och du kan uppleva yrsel, illamående och trötthet. Men alkohol är trots allt inte bra för kroppen.

Hur gärna vi än kan önska att det gick att förebygga baksmälla så kan det i själva verket vara riskfyllt att göra det. Framför allt om man redan är en person som dricker ofta eller lätt dricker för mycket.

VIDEO: 5 saker som botar bakfyllanBrand logo
VIDEO: 5 saker som botar bakfyllan

Bakispiller finns på marknaden

Ett företag som heter Myrkl har tillverkat en tablett som ska kunna förebygga baksmälla och som riktar sig till personer som dricker måttligt och ibland. Pillren säljs via nätet och levereras just nu till flera länder, inklusive Sverige, trots att effektiviteten ännu inte är klarlagd.

Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet, berättar för tidningen Wellness att han är kritisk till tabletterna. Han ser stora risker med att man lanserar dem för allmänt bruk.

Annons

– Den tänkbara biverkan är enorm. Vi har en miljon svenskar som dricker över gränserna för riskbruk, risken är att fler av dem fortsätter att dricka eller ökar sin konsumtion när de får den här mirakellösningen på problemet, säger han.

Tunt forskningsunderlag för att tabletterna fungerar

Forskningsstödet är heller inte övertygande. Den studie som finns till stöd för att preparatet ska fungera har publicerats i den inte allt för stora vetenskapliga tidskriften Nutrition and Metabolic Insights.

Forskarna har då testat tabletterna på en grupp om 24 personer där hälften fick ta två piller under en vecka och hälften fick placebo. På testdagen efter en vecka fick grupperna äta en lätt frukost och sedan dricka en dos sprit (mellan 50 och 90 ml beroende på kroppsvikt). I gruppen som åt tabletterna kunde man se ett lägre upptag av alkohol i blodet.

Studien är förvisso väl genomförd, med randomisering och en kontrollgrupp, men är egentligen för liten för att man ska kunna dra några slutsatser. Dessutom behövde forskarna utesluta några av deltagarna och resultatet varierade mellan individerna. Det skulle behövas fler, större och mer långvariga studier genomförda av oberoende forskare för att kunna fastslå något.

Annons

Hur fungerar pillret mot baksmälla?

Tabletterna innehåller magvänliga bakterier, vitamin B12 och aminosyran L-cystein. Kombinationen ska göra att man bryter ned alkohol snabbare och till en mindre andel acetaldehyd, ett ämne som gör att man känner symtom på baksmälla.

Bakterierna Bacillus subtilis och Bacillus coagulans bryter naturligt ner alkohol till vatten och koldioxid, L-cystein har tidigare visat sig kunna minska symtomen vid baksmälla och vitamin B12 ska göra att man känner sig piggare. Därmed ska man bli mindre bakfull dagen efter man druckit.

Tanken är att man ska ta två piller minst en timme innan, men upp till tolv timmar innan, man dricker alkohol. Då ska alkoholnivån i blodet enligt företaget ha halverats 30 minuter efter ett glas. Efter en timme ska alkoholnivån i blodet vara 70 procent lägre.

"Inte utformat som en ursäkt för att dricka"

Till brittiska The Telegraph säger Håkan Magnusson, vd för Myrkl, såhär:

Annons

Myrkls syfte är att hjälpa dem som dricker måttligt att vakna upp och känna sig som sitt bästa jag dagen efter. Det är inte på något sätt utformat som en ursäkt för att dricka över rekommendationerna. Vi är övertygade om att det här är en "game changer" för dem som dricker måttligt och vi ser fram emot att få låta den brittiska befolkningen testa produkten.

När det kommer till kritan har inget liknande preparat tidigare hållit vad det lovat. Men vem vet, kanske blir det här det första?

– Skulle detta faktiskt fungera skulle det vara en jättesensation, säger Sven Andréasson.

7 saker som kan lindra baksmällan

Innan vi vet med säkerhet hur preparatet fungerar och påverkar kroppen så rekommenderar vi att du håller dig till beprövade metoder om du skulle behöva lindring.

Även om de kan ha varierande effekt individer emellan så är det saker som vi gjort i evigheter. Och ibland får man helt enkelt bara stå sitt kast. Det enda som på riktigt kan förebygga baksmälla är ju att inte dricka alkohol.

Till exempel ska det här kunna lindra:

  • Att dricka massor av vätska
  • Att dricka vätskeersättning för att även tillföra diverse salter
  • Vila och extra sömn
  • Honung kan göra att nedbrytningsprocessen av de gifter vi har i kroppen efter alkoholen går snabbare
  • Ägg har en förmåga att suga åt sig de giftiga ämnena.
  • Äta kolhydrater kan få oss att känna oss gladare och piggare
  • För snabb lindring av huvudvärk kan man ta värktabletter

Källa: Wellness, The Telegraph, Nutrition and Metabolic Insights, The Conversation

Foto: TT

SE OCKSÅ: Här är 5 kändisar som slutat dricka alkohol – så har deras liv förändratsBrand logo
SE OCKSÅ: Här är 5 kändisar som slutat dricka alkohol – så har deras liv förändrats
Annons