SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Dricker du för mycket alkohol på sommaren? Expertens råd

24 jun, 2022 
party – folk som skålar
"Många har en glorifierad bild av sommar och alkohol och hur mysigt det är att ta ett glas rosé på klippan" säger beroenderådgivaren. Här är hennes råd för hur man kan tänka kring sitt drickande på sommaren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sommaren är full av tillfällen att dricka – och att dricka mer än man kanske hade tänkt sig. Man umgås mer, det finns alltid tillfällen att fira och man är ledig och behöver inte tänka på morgondagen.

– Många har en glorifierad bild av sommar och alkohol och hur mysigt det är att ta ett glas rosé på klippan. Man tänker inte på hur mycket man egentligen dricker, säger Ann-Christine Ceder, beteendevetare och beroenderådgivare på Kontigo Care i Uppsala.

Se även: 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkoholBrand logo
Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Alkohol blir som en belöning man unnar sig

Hon berättar att alkohol blir som en belöning man unnar sig.

– Man vet vad man får, helt enkelt. Ofta dricker man för att gå från en sinnesstämning till en annan, eller för att bedöva känslor av stress och ångest.

Annons

Ann-Christine Ceder säger att det kan finnas vitt skilda motiv till att man dricker på ett problematiskt sätt. Att fundera på vilken funktion alkoholen fyller i ens liv kan vara en början till en förändring.

– Ibland är det svårt att veta vad som är hönan eller ägget. Man kanske dricker för att man mår dåligt psykiskt. Samtidigt gör ju drickandet att man mår ännu sämre och då kanske man dämpar det med ännu mer alkohol. Det blir en ond cirkel.

Det är inte ovanligt att drickandet eskalerar på sommaren

Det är inte heller ovanligt att kvinnor som lever med våld i nära relation tar till alkohol för att stå ut. Andra kanske dricker upp den alkohol ens missbrukande partner annars skulle ha druckit.

Oavsett varför man dricker är det inte ovanligt att drickandet eskalerar på sommaren. När hösten sedan kommer kan det vara svårt att återgå till en normal konsumtion. Skammen över att ha tappat kontrollen gör att många drar sig för att söka hjälp.

Annons

– Det är mer skuldtyngt och stigmatiserat för kvinnor att dricka mycket. Ändå är det så många andra kvinnor som befinner sig i samma situation, säger Ann-Christine Ceder.

Testa dina alkoholvanor på 1177

Ett första steg mot förändring kan vara att testa sina alkoholvanor på 1177 eller vända sig till en öppen kvinnogrupp där man kan lyssna till andra och känna igen sig. Man kan vara anonym och det finns inte något krav på att man måste prata.

– Sådana öppna kvinnogrupper finns på internet, bland annat hos AA. Man kan också ringa Alkohollinjen eller prata med sin husläkare eller företagshälsovård.

Planera för en vit sommar

Beroenderådgivaren Ann-Christine Ceder rekommenderar att man har en plan för sin alkoholkonsumtion på semestern.

– Försök att behålla dina rutiner trots att du är ledig. Fortsätt träna och leva så vanligt som möjligt, säger hon.

Här är fler tips som kan hjälpa dig att dricka mindre (eller inte alls):

  • Undvik att ha alkohol hemma.
  • Ha hellre en fest på dagen än kvällen. Då behöver man inte bjuda på alkohol.
  • Ta bilen så att du inte frestas att dricka.
  • Föreslå alkoholfria aktiviteter.
  • Tänk ut en plan för vad du ska säga om du oförutsett hamnar i en situation där det bjuds alkohol.

Foto: TT

SE OCKSÅ: 5 tips på supergoda alkoholfria drinkarBrand logo
SE OCKSÅ: 5 tips på supergoda alkoholfria drinkar
Annons