Experter: Därför kan du smittas av corona flera gånger

förkyld kvinna ligger i säng och snörvlar

Mycket tyder på att man kan bli sjuk i covid-19 inte bara en, utan flera, gånger. Vid en återinfektion insjuknar man i covid-19 igen efter att ha blivit friskförklarad med påvisade antikroppar.

I oktober kom det första bekräftade fallet av en person i Sverige som smittats av coronaviruset två gånger.

150 personer misstänks ha fått covid-19 igen

Kvinnan hade testat positivt för viruset i maj. I juni togs ett test som var negativt. Hon fick sedan symtom igen i augusti och testade positivt ännu en gång.

När man analyserade de positiva proverna upptäckte man att de visade på coronavirus men från olika virusstammar. Det var alltså inte samma infektion som blivit aktiv igen.

Men kvinnan är långt ifrån ensam om att ha smittats igen. Just nu utreder Folkhälsomyndigheten omkring 150 misstänkta fall av återinsjuknade i covid-19 i Sverige.

Hur sjuk blir man om man får corona igen?

Enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, är det inte oväntat att man kan insjukna två gånger, och risken för en andra insjuknande verkar bero på hur stor exponeringen för viruset är. Man tror dock att den andra infektionen sannolikt är lindrigare än den första.

Men det finns också rapporter om motsatsen: att den andra infektionen kan bli allvarligare. Bland annat har en person i Nederländerna avlidit efter att ha smittats en andra gång.

Därför kan man bli sjuk i covid-19 flera gånger

Enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, är det märkligt att återsmitta i covid-19 rapporterades så fort inpå utbrottet.

– Det är unikt att det är på det här sättet, säger han i en intervju i Malou efter tio i TV 4.

Han menar att återsmitta kan orsakas av två saker: antingen har viruset förändrats så mycket att de antikroppar man har bildat tidigare inte längre känner igen det.

– Men sannolikt handlar det istället om immunförsvaret. Alla är olika när det gäller immunförsvaret. Hos vissa kan antikropparna halveras på någon månad, hos andra kanske det tar år innan de sjunker, säger han.

Det kan behövas TVÅ infektioner av covid-19 för att bli immun

Vi vet ännu för lite om coronaviruset SARS Cov-2 för att kunna säga något säkert om varför vi kan få en återinfektioner. När det gäller andra typer av coronavirus vet man däremot desto mer:

– Där verkar det tyvärr vara förhållandevis vanligt att man blir återinfekterad. Därför får man vara uppmärksam på hur det utvecklar sig med det nya coronaviruset, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, till Expressen.

Det kan vara på samma sätt som med vacciner, där man ibland behöver flera doser för att få ett bestående skydd.

– Så kan det vara med det här viruset också för en del. Den första infektionen ger inte tillräckligt bestående skydd, men om man blir sjuk en andra gång producerar immunförsvaret ett mer bestående skydd, säger Niklas Arnberg.

Foto: TT

Läs mer:

Ny forskning: Så kan du smitta – trots att du inte har symtom

Så lång är inkubationstiden för coronaviruset

Quiz: Vad minns du av veckans hälsohändelser?

Utvald läsning