Kravet: Lärare ska få förtur till coronavaccinet

Klassrum i Sverige.
7 frågor och svar om coronavaccinet
Slå på ljud

Många svenskar har uppmanats att jobba hemifrån under det här året och den rådande pandemin, för att minska smittspridningen av coronaviruset. Men många yrkesgrupper kan inte det, som alla som jobbar inom vården, byggarbetare och lokalvårdare.

Personer som jobbar inom vård och omsorg tillhör en av grupperna som ska prioriteras för vaccination när ett godkänt coronavaccin kommer. Men en annan grupp som inte bara måste gå till sin arbetsplats varje dag, utan också utsätts för nära kontakter med många olika människor och därmed smitta – är lärare.

Lärare har svårt med social distansering i skolan

Nu riktar Lärarförbundet ett krav till regeringen om att lärare ska bli nästa grupp att vaccineras, efter de redan bestämda riskgrupperna.

– Om man ser till andra samhällsviktiga funktioner som till exempel busschaufförer så kan de ändå hålla social distans genom att stänga de främre dörrarna. Men det är svårt med social distans bland yngre barn i grundskolan, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, till SVT.

Enligt en rapport som kom i mitten av november bidrar inte barn och ungdomar i lika stor utsträckning till smittan som vuxna, och lärare och skolpersonal var inte mer smittade än andra yrkesgrupper.

Coronasmitta ökar i högstadiet

Samtidigt har det under de senaste veckorna kommit uppgifter som visar att framförallt äldre tonåringar sprider smittan, och i högstadieåldern drar siffrorna iväg.

– Vi har haft många i den åldern nu, och jag tror det är ett tecken på samhällsspridningen och att även de drabbas. Det är svårt att säga om de är smittade i skolan eller så, men vi ser att också tonåringarna kan få covid-19, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till Göteborgs-Posten i förra veckan.

Även Åsa Fahlén motsätter sig påståendet om att lärare inte skulle vara mer utsatta.

– När man tittat på smittspridning bland lärare hittills har man tittat på grundskolelärare som en grupp, delar man upp det i de olika stadierna ser bilden ut att bli en annan. Till exempel finns det en studie gjord av forskare vid Uppsala universitet som visar att högstadielärare är överrepresenterade, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Flera länder vill prioritera lärare för vaccin

I Göteborg går eleverna på jullov tidigare än vanligt på grund av pandemin, och redan har en del grundskolor fått stänga temporärt på grund av smittade medarbetare, bland annat gick hela Källbrinkskolan och årskurs 9 på Balingsnässkolan går över till fjärr- och distansundervisning under två veckor i november.

Folkhälsomyndighetens och regeringens ställning har från början varit att de som behöver vaccinet mest ska få det först, och Lärarnas riksförbund berättar att man jobbat aktivt under hela pandemin med att få lärare klassade som en samhällsviktig grupp.

– Om man tvingas stänga skolan kommer det bli problem i hela samhället, säger Åsa Fahlén.

Och förslaget är inte unikt – i länder som Belgien, Tyskland och Ryssland har man också lagt förslag på bordet om att lärare ska få gå före i kön till vaccin, menar Åsa Fahlén.

Källa: Svt, Aftonbladet, Folkhälsomyndigheten, Lärarförbundet Foto: TT

...

Läs mer:

Så snabbt ger Pfizers vaccin immunitet

Probiotika gör vaccin effektivare

Virusexpertens svar om coronavaccin: "Det är farligare att inte ta det"

Utvald läsning