FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ny undersökning: Svenska mammor vill ha mer sex

03 jan, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Att sex flyttas längst ner på prioriteringslistan när ett barn kommer till världen är inget ovanligt. Men faktum är att svenska mammor egentligen skulle vilja ha mer sex. Det visar en ny undersökning.
Annons

Svenska mammor vill ha mer sex. Det visar en ny undersökning kring småbarnsmammors sexvanor, gjord av tidningen Mama.

1300 mammor har svarat på frågor om bland annat sexfrekvens, kvaliteten på sexlivet och sina personliga önskemål.

Nästan samtliga svarande, 91 procent, uppgav att sexlivet har förändrats sedan de fick barn, mycket på grund av att det har sex mer sällan idag än förut.

Vill vara piggare

Men de är inte helt nöjda med det utfallet. Drygt 70 procent av mammorna svarade nämligen att de ville ha sex oftare än vad de har idag. Att få vara ensam med sin partner utan barn, samt att vara piggare, stod högst upp på önskelistan för att öka kvalitén på sexlivet.

30 procent av de tillfrågade ville däremot inte ha mer sex, men uppgav däremot att deras partner ville ha mer sex än de själva.

När ens lilla mästerverk kommer till världen är det lätt att hundra procent fokus läggs på den lilla krabaten, och sexlivet hamnar därmed i skymundan.Just trötthet har en förmåga att ta kål på sexlusten – medan sömn är a och o för att skapa lust. Och just sömn är något som de flesta småbarnsföräldrar ser som en lyxvara.

Annons

Enligt en studie som gjorts vid University of Warwick i Storbritannien, och som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Sleep, påverkas föräldrars sömn negativt upp till att barnet har blivit sex år gammal. De första tre månaderna efter förlossningen är enligt forskarna de värsta ur sömnperspektiv, och mammorna sover (inte helt oväntat) allra sämst. Det var inte förrän barnet nått sex års ålder som sömnglappet mellan föräldrarna hade jämnat ut sig, och papporna sov 15 minuter mindre än före de fick barn och mammorna 20 minuter mindre än före barnet kom till världen.

Hormoner styr

Men det är inte bara sömnen som kan påverka sexlivet negativt efter barnets födsel. Enligt legitimerade barnmorskan och sjuksköterskan Hannah Gerner kan hormonerna efter en förlossning påverka sexlusten, och därmed sexlivet.

– Hormoner kan påverka väldigt mycket. Sexlusten är inte överväldigande direkt och det blir mycket fokus på bebisen. Om kvinnan ammar blir det nästan som att hon kommer in i klimakteriet då slemhinnorna blir så torra. Det kan vara bra att använda glidmedel och använda en kräm som innehåller östrogen som hjälper för att motverka torra slemhinnor, säger Hannah Gerner. 

Tre tips för att få igång sexlivet igen

Pelle Ullholm är sexualupplysare på RFSU. Här ger han MåBra:s läsare tre tips för att väcka sexlusten till liv:

  • Utgå från det du tycker om och uppmuntra att man vill ha mer av det. Visa tydligt med både kroppsspråk och ord vad du tycker om. Var samtidigt nyfiken på din partner och fråga vad hen tycker om. Testa försiktigt och fråga om hen tycker om det, var lyhörd på alla reaktioner.
  • Om det känns jobbigt att prata om sex, prata om det vid ett annat tillfälle än just när ni är i sängen. Välj ett tillfälle där du själv mår bra och där du kan säga något utan att det blir så laddat.
  • Istället för att avsätta tid för sex, avsätt tid för närhet och så får ni se vart det landar och låta det vara uttalat kravlöst.

Källa: Mama.nu     Foto: TT

Läs mer: 

Det här händer med sexlusten under graviditeten

Studie: Så LITE måste ni ligga för att bli lyckliga

3 tecken på att ni tillbringar för lite tid med varandra

 

Annons