HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ny svensk studie: Grönkål minskar risken för hjärtinfarkter

26 jul, 2017 
AvHelena Sjögren
Frukt och grönsaker som är mörkt gröna eller gula kan minska risken för återkommande hjärtinfarkter. Enligt forskare vid Linköpings universitet är det färgämnet lutein som visat sig ha en anti-inflammatorisk effekt, skriver SVT.
Annons
Så gör du krispiga grönkålschips!Brand logo
Så gör du krispiga grönkålschips!

Tidigare forskning har visat att ämnet lutein skyddar mot bland annat grå starr. Men nu tror sig forskare i Linköping hittat tydliga bevis för att ämnet även kan hjälpa patienter som fått hjärtinfarkt att inte få nya infarkter.

Resultatet av den helt nya studien publicerades nyligen i den amerikanska medicinska tidskriften Atherosclerosis.

Forskarna vid Linköpings universitet har studerat 193 patienter med kranskärlssjukdomar.

– Ofta har såna patienter en låggradig ihållande inflammation i blodet trots att de får bra behandling, medicin och program för att förändra sin livsstil, säger Lena Jonasson, professor i medicin och hälsa vid Linköpings universitet och överläkare på kardiologen på Linköpings universitetssjukhus, som har lett studien till SVT Nyheter.

Kroniska inflammationer ökar risken för nya hjärtinfarkter. Forskarna mätte därför de sex vanligaste karatenoider – fettlösliga ämnen från växtriket – hos patienterna för att se om någon av dem kunde ha en anti-inflammatorisk effekt.

Annons

”Det gäller att börja i tid”

Det visade sig då att ämnet lutein, som finns i grönsaker som är mörkt gröna eller gula, hade en särskilt god effekt.

Grönkål är ett av de livsmedel som är allra rikast på lutein, men ämnet finns även i spenat, broccoli, persilja, ärtor och citrusfrukter. Lutein finns även i tablettform, men enligt forskarna är det bättre att äta grönsaker. En tablett ger 10 milligram lutein – med en portion grönkål ger det dubbla, 20 milligram.

– Men det är viktigt att man inte bara äter det råa spenatbladet, utan att man även har lite fett till, olja eller så. För karotenoiderna och luteinet är fettlösliga och annars får man inte i sig så mycket , säger Lena Jonasson till SVT.

Nu håller forskarna på att studera exakt hur grönsakerna ska tillagas för att kroppen ska ta till sig av ämnet på bästa sätt.

Och det är inte bara kranskärlspatienter som mår bra av luteinet, även friska personer kan dra fördelar.

– Ser man på befolkningsstudier och människor som är lite yngre så visar det sig att hos de som har höga luteinnivåer i blodet är deras kärlväggar inte så förtjockade som hos andra. Så det gäller att börja få i sig lutein så tidigt som möjligt, säger Lena Jonasson till SVT.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

LÄS MER: Recept på grönkål – 7 nyttiga favoriter

Annons