Forskare: Du kan bränna kalorier – hemma i badkaret

Därför ska du promenera – 5 anledningar
Slå på ljud

Uppdaterad i oktober 2020.

Har du också ett badkar ståendes hemma som du inser att du använder alldeles för lite? Kanske för att tiden för att slappna av i det varma vattnet inte finns, eller för att du saknar tålamodet att låta karet fyllas upp? Då kan det vara läge att tänka om!

En studie visar nämligen att du skulle kunna göra rätt i att byta ut ett av dian träningspass mot ett avslappnande varmt bad – det kan göra gott för både kropp och själ.

Studien genomfördes på tio otränade män som fick ta ett 40 grader varmt bad i en timme. De fick också cykla i motsvarande tid – och sedan jämfördes vilka värden de hade efter de två olika aktiviteterna.

Det visade sig att männens blodsockervärden sänktes mer av badandet än av cyklandet. Hur man kan sänka blodsockervärdena är bland annat intressant vid när man tittar på nya behandlingar mot diabetes.

En annan effekt var att badarnas kaloriförbränning ökade – med hela 80 procent. Under sin sköna stund i vattnet brände männen i snitt 126 kalorier var, vilket motsvarar en halvtimmes promenad. När de cyklade brände de dock mer: I snitt 630 kalorier.

Alla kan inte träna hårt

Det lönar sig därför mer att träna än att slappa i badet, sett utifrån kaloriförbrukning, men forskningen kan vara ett steg på vägen för att hjälpa människor med höga blodsockernivåer som av någon anledning inte kan motionera.

Exakt vad resultatet beror på vet forskarna ännu inte, men de tror att värmechocksproteiner, som är en del av kroppens försvarssystem och som bildas vid stora temperaturhöjningar, kan vara inblandade.

Källa: theguardian.com och bbc.com   Foto: TT

Läs mer:

Forskning: Bad mer effektivt mot depression än träning

Så får du till den perfekta spakänslan – hemma

Therese Alshammar hjälper småbarn att bada säkert

Utvald läsning