SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Forskning: Bad mer effektivt mot depression än träning

15 nov, 2018 
Att en stund i badkaret är bra för vårt välmående är ingen nyhet. Men att badande ger så pass bra effekter på depression som den här undersökningen visar är nog överraskande för de flesta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Motion är en erkänt mycket effektiv metod för att motverka stress och nedstämdhet och som behandling av lindrig till måttlig depression. Men för den som är lite mer bekvämt lagd finns det tydligen andra enkla och naturliga metoder för  att lindra depressionssymtom.

I en mindre studie vid University of Freiburg i Tyskland delades 45 personer som alla led av depression i någon form, in i två olika grupper. Den ena gruppen fick i uppgift att ta en halvtimmes hett bad varje dag. Den andra gruppen tränade kondition 40-45 minuter två gånger i veckan.

Efter två månader fick deltagarna sedan gradera sitt humör på en vanligt använd depressions-skala. Ju högre poäng på skalan, desto allvarligare depression. De som badade sänkte sina resultat med sex poäng jämfört med hur de svarat innan studien började. Motionärerna däremot sänkte bara sina resultat med tre poäng.

Slutsatsen: Badandet hade större effekt på välmåendet.

Annons

Därför gav badandet så bra effekt på depression

Men hur kan badande vara mer effektivt än motion, som ju är ett sammantaget oersättligt mirakelmedel för din hälsa?

Forskarna tror att förklaringen bakom resultatet kan vara relaterad till vår dygnsrytmen. Personer som lider av depression har ofta en störd dygnsrytm, och många har sömnproblem. Men forskarnas teori är att dygnsrytmen påverkas positivt av att regelbundet öka vår kroppstemperatur – genom till exempel bad, vilket därför kan lindra en del depressionssymtom.

Nedstämdhet och depression är dock komplexa frågor som bör utredas via vården och det behövs såklart mer och större forskning på området – regelbundet badande är inte den enda lösningen på problemen. Men det skadar ju inte – och enligt den här forskningen är det ett utmärkt sätt att lindra symtomen. Varför inte slå två flugor i en smäll och krypa ner i badet efter träningen?

 

Källa: University of Freiburg   Bildkälla: IBL

Läs mer:

6 hälsofördelar med ett varmt bad

Studie: Du kan bränna kalorier hemma i badkaret

Överläkaren: Därför är promenader bästa medicinen

Annons