HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

I vilken ålder hamnar man i klimakteriet? Och hur vet man?

16 mar, 2023 
AvRosanna Berg
Katarina Mattsson
Övergångsåldern är en individuell resa som ser olika ut – så även åldern för när kvinnor hamnar i klimakteriet. Det är heller inte tydlig för alla om man är redan är där – hur vet man? Frågorna är många och gynekologen Hilde Löfqvist reder ut.
Annons

Hilde Löfqvist är gynekolog och läkare med bred kunskap om kvinnohälsa och klimakteriet. För många finns det säkert funderingar som rör klimakteriet; Vid vilken ålder är det vanligast? Och hur vet man att klimakteriet närmar sig – eller om man redan är där?

I vilken ålder hamnar man i klimakteriet?Brand logo
I vilken ålder hamnar man i klimakteriet?

I vilken ålder är vanligast att hamna i klimakteriet?

Eftersom klimakteriet ofta börjar smygande och definieras som tiden före menopausen, är det svårt att säga när kvinnan kommer i klimakteriet, säger Hilde Löfqvist.

– Det kan ta upp till 10 år från första tecken på sviktande äggstocksfunktion, tills övergångsperioden, det vi kallar klimakteriet, tar och menopausen är ett faktum.

– Medelåldern för menopausen, alltså den sista naturliga menstruationen, är 51 år. Genetik, livsstilsfaktorer, sjukdomar och miljö spelar in när man hamnar i klimakteriet. Det finns kvinnor som menstruerar fram till 60 och vissa som har sin sista mens redan vid 40.

Annons

Hur vet man att klimakteriet närmar sig?

Oregelbunden mens är ett tidigt tecken på klimakteriet. Men kvinnor vittnar också om sömnrubbningar, humörsvängningar och hjärndimma. Värt att lyfta är att tiden före, under och efter klimakteriet är en högst individuell resa som ser olika ut.

Och som tidigare nämnt börjar klimakteriet ofta med en oregelbunden menscykel.

– Ett av de första tecken på att klimakteriet har börjat är att mensen blir oregelbunden. Till en början kan mensen komma oftare, för att därefter komma mer sällan, säger Hilde Löfqvist.

Även andra symtom som svettningar, vallningar, torra slemhinnor eller urinvägsinfektioner kan vara indikationer på att du är på väg in i klimakteriet.

Om du besväras av dina symtom är det viktigt att du kollar upp det, understryker Hilde Löfqvist.

– Det viktigaste är att du som har besvär söker hjälp om du tror att du kan vara i klimakteriet. Det finns bra hjälp att få!

Mer om vanliga symtom och hur du lindrar besvär kan du läsa om här.

Annons