SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

5 vanliga myter om hygien som du kan sluta tro på nu

06 aug, 2021 
Kvinna som duschar och kvinna som tvättar händerna.
Man måste duscha varje dag, tvätta händerna med riktigt varmt vatten och femsekundersregeln gäller när man tappar något. De klassiska påståendena är egentligen myter.
Här är fler myter om hygien som du kan sluta tro på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 vanliga myter om hygien som inte stämmerBrand logo
5 vanliga myter om hygien som inte stämmer

Det vimlar av välmenta påståenden och råd om hygien som ska bidra till att vi håller oss friska. Du har säkert hört flera av dem sedan du var liten och många av dem lever kvar än i dag trots att de saknar belägg.

Här är 5 myter om hygien som du säkert gått på.

Myt 1: Man måste duscha varje dag

Alla duschar förmodligen inte varje dag, men skulle du erkänna att du skippade duschen igår? Antagligen inte då det blivit så inrotat att det är någonting man ska göra varje dag för att hålla sig ren och fräsch.

Men faktum är att det inte är en nödvändighet ur hygiensynpunkt. Dessutom kan dagliga duschar torka ut huden och tvätta bort den naturliga floran av goda bakterier och oljor. Vid en del hudåkommor kan det vara direkt fördelaktigt att inte duscha varje dag.

Med det sagt så är det inte heller farligt att duscha varje dag. Men några gånger i veckan räcker för de flesta för att hålla dålig kroppslukt, bakterier och svampar borta.

Annons

Myt 2: Man behöver använda tops för att rengöra öronen

Tops var egentligen inte avsedda för öronen, även om många tror det i dag. När de introducerades var de gjorda av trä med ändamålet att användas för tvätt av svåråtkomliga områden på bebisar, men inte i deras öron.

Vax finns i örat av en anledning, för att skydda öronkanalen samt hålla bakterier, virus och annat skräp borta. Vi bör därför omedelbart sluta med att rensa öronen med bomullstops då de gör mer skada än nytta. Kroppen rensar bort överflödigt vax själv, när käken rör på sig trycks gammalt vax ut.

Att använda tops i öronen kan orsaka både infektioner och problem med hörseln om man råkar trycka in vaxet mot trumhinnan. I värsta fall kan trumhinnan spricka.

Myt 3: Man ska tvätta händerna med så varmt vatten som möjligt

Det är sant att kokande vatten dödar skadliga bakterier. Men det finns inget vetenskapligt belägg för att det är nödvändigt att tvätta händerna i skållande hett vatten för att rengöra dem effektivt.

Annons

Varmt vatten är lika effektivt som riktigt varmt vatten. Det viktigaste är att använda tvål och att tvätta händerna i minst 20 sekunder.

Myt 4: Man behöver tvätta underlivet med tvål

Precis som öronen så tvättar underlivet faktiskt sig själv. Många vet det men drar sig ändå inte för att hjälpa det på traven.

Slidan ska man aldrig tvätta, den rengör sig själv. Flytningar har som funktion att hålla underlivet rent. De yttre delarna av underlivet räcker att rengöra med ljummet vatten.

Men överdriven tvättning riskerar att rubba den naturliga bakteriefloran och förändra pH-värdet. Man riskerar också att göra slemhinnorna torra och ömtåliga.

Myt 5: Man kan äta mat man tappat om man tar upp den inom fem sekunder

Det finns faktiskt ingen femsekundersregel eller säkerhetsmarginal. Allt handlar om hur rent underlaget man tappar maten på är. Finns där bakterier, virus eller andra skadliga ämnen behöver de bara millisekunder för att fastna på maten.

Ju längre det ligger på marken desto större är risken att fler av ämnena fastnar på maten, men den kan alltså redan vara dålig att äta om inte underlaget är rent.

Källa: EverydayHealth

Foto: TT

Annons