SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför ska du INTE använda tops i öronen

22 sep, 2016 
Tops var aldrig avsedda för öronen. Det menar en amerikansk läkare som nu varnar för tre skadliga effekter av bomullspinnarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi är nog många som rensar öronen med klassiska bomullstops. Men detta bör vi omedelbart sluta med. Det hävdar både läkare och tillverkare.

Faktum är att tops aldrig varit avsedda för öronen – det kan till och med vara direkt skadligt att använda dem.

När tops för över 90 år sedan introducerades av amerikanen Leo Gerstenzang var de gjorda av trä och deras ändamål var enbart att användas för tvätt av bebisar. Dock inte av bebisarnas öron.

Men numera har tops fått en helt annan funktion, vilket oroar den amerikanske läkaren Dennis Fitzgerald. Han lyfter fram 3 punkter som visar varför du ALDRIG ska stoppa tops i öronen.

1. Vax skyddar öronen

Vax finns i örat av en anledning – för att hålla bakterier, virus och annat skräp borta och för att skydda öronkanalen. Genom vaxet blir hörselgångarna och trumhinnan rena och mjuka.

2. Tops kan ge hörselbesvär

Ditt öra kan faktiskt skadas av tops på grund av dess form och storlek. När du petar med pinnen trycker du in vaxet mot trumhinnan, något som kan orsaka både problem med hörseln och infektioner.

Annons

3. Tops kan förstöra innerörat

Risken finns också att trumhinnan spricker om du petar för djupt med en tops. Även små känsliga ben inuti örat kan skadas fast du inte är medveten om det.

Hur ska vi då rensa öronen?

Svaret är genialiskt: Kroppen rensar bort allt överflödigt vax helt själv. Varje gång din käke rör sig – som när du exempelvis äter, pratar eller gäspar – trycks gammalt vax automatiskt ut.

Artikeln publicerades först på allers.se, mer från samma sajt:

Därför ska du INTE lägga papper på toasitsen innan du sätter dig

Källor: independent.co.uk och dailyhealthpost.com
Text: Margaretha Malmgren

Foto: Shutterstock

Annons