Agnes Wold: “Därför ska du inte duscha eller smörja in dig”

Vänster: Agnes Wold. Höger: Kvinna som duschar.
TV: Här är 6 misstag du bör undvika för en vacker hy
1:08

Efter reklamen: TV: Här är 6 misstag du bör undvika för en vacker hy

(1:08)

Slå på ljud

I det senaste avsnittet av sin podd Fråga Agnes Wold berättar Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, för lyssnarna och sin poddkollega Christer Lundberg om sin kontroversiella åsikt.
– Jag tycker det är viktigt att inte duscha. Vi har ju ett perfekt hudförsvar och det är ju grundat bland annat på fettsyror som bildas i talgkörtlarna. De är elaka mot bakterier, säger Agnes Wold.

Hon menar att hudens försvar fungerar absolut bäst när man är torr och oduschad.

Se ocksåAgnes Wold om varför är det bra att ha lite hull som äldre.

Duschar gör man av estetiska och sociala skäl

– Duschar gör man ju bara av estetiska och sociala skäl för att man tycker att det luktar illa. Man ska inte tro att huden mår bättre av det utan den mår ju sämre, säger hon.

Agnes Wold jämför oss med djur och pekar på att de flesta djur inte tvättar sig alls utan att människan gör det för att vi är sociala varelser. På frågan hur ofta man bör duscha om man ändå vill passa in i samhället har hon inget svar.


– Det beror väl på hur svettig man är och hur man luktar. När jag var liten fanns det inte dusch utan det var badkar. Hygieniska personer kanske badade en gång i veckan, säger hon.

Se ocksåEnkla testet som visar hur rynkig du skulle vara om du aldrig solat.

"Tillfogat skada på huden"

Något annat som Agnes Wold inte är ett stort fan av är hudkräm. Hon menar att den stora användningen av hudkräm är en konsekvens av att folk duschar mer och mer, vilket tvättar bort fettsyrorna som smörjer huden.
– I och med att folk duschar så ofta nuförtiden så blir de ju alldeles fnasiga och så ska de kleta på sig kräm då, det är ju bara för att man har tillfogat skada på huden, säger hon.

Hon lägger dessutom till att att smörja in sig med hudkräm efter till exempel duschen är som att bjuda bakterierna på en riktig festmåltid, i och med att de gillar fukt.
– Man stänger inne fukten och ger bakterierna en perfekt miljö, under, hudkrämslagret för att växa till, säger Agnes Wold.

Utvald läsning