SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Här är hälsoråden du kan hoppa över...

06 sep, 2016 
Det vimlar av välmenta hälsoråd och påståenden om hur vi bäst håller oss friska. Många av dem lever vidare trots att de saknar belägg. Som de här!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du får artros om du knäcker fingrarna

Nej, den forskning som gjorts på området visar inget samband mellan att knäcka fingrarna och artros. Gör det inte ont, kan du lugnt fortsätta knaka och knäppa…

 

Du kan äta mat du har tappat på golvet…

…om du tar upp den inom fem sekunder. Påstås det. Men det finns ingen femsekundersregel eller säkerhetsmarginal. Allt handlar om hur rent underlaget du tappar maten på är. Finns där bakterier, virus och andra skadliga ämnen behöver bara de millisekunder för att fastna på din mat.

 

Mens är ett nödvändigt ont

Falskt. Det är inte farligt att till exempel hoppa över mensen när man äter p-piller eller använder  hormonspiral. Men om mensen hoppar över utan orsak kan det vara ett tecken på sjukdom, stress eller graviditet.

 

Citronsyra orsakar allergi

E330 – eller citronsyra – används för att mat inte ska bli dåligt när det reagerar med syre. Men i likhet med andra E-nummer påstås det vara ohälsosamt. På sociala medier larmas det om att citronsyra till och med orsakar allergier. Men allergier orsakas av proteiner och citronsyra är inget protein. Din kropp tillverkar faktiskt själv citronsyra. När man får i sig citronsyra från mat handlar det om mycket små mängder.Vi får i oss långt mycket mer från frukt och grönsaker.

Annons

 

Tandtråd ger friskare tänder

Det stämmer inte, enligt ny forskning. Tandtråd minskar inte risken för karies, plack eller andra tandproblem. Därför har man i USA slutat rekommendera tandtrådsanvändning.

 

Socker är lika beroendeframkallande som heroin

Visserligen kan man med hjärnröntgen se att samma delar av hjärnan ”lyser upp” av såväl alkohol, tobak, sex och socker, men det är inte samma sak som att man är beroende. Det betyder bara att vi sannolikt njuter av det. Ingen vet nämligen exakt hur en hjärna som är beroende ser ut i en magnetröntgen. Så långt har forskningen inte kommit – ännu.

 

Naturliga kemikalier är bäst

Nix. Naturliga kemikalier är inte bättre än syntetiska – även om det låter nyttigare. Kroppen känner ingen skillnad på exempelvis naturligt eller syntetiskt vitamin eftersom strukturen är identisk. Enligt WHO:s expertråd finns det 62 helt naturliga ämnen i mat som klassas som cancerframkallande. Och ett av världens starkaste gift, botulinumtoxin, är helt naturligt…

Källor: Fox News, Dagens Nyheter, SLV.se, Metro

Annons