6 seglivade myter om fibromyalgi

kvinna vid dator har ont i nacken

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:44

Efter reklamen: 7 tecken på fibromyalgi

(1:44)

De har tidigare avfärdats som inbillningssjuka sveda, värk och bränn-kärringar – kvinnorna som har fibromyalgi. Idag vet vi mer om sjukdomen, men trots det finns det många förutfattade meningar som lever kvar. Här är några vanliga myter:

1. Fibromyalgi är ingen riktig sjukdom

Fibromyalgi klassas som ett kroniskt smärtsyndrom som hör till de reumatiska sjukdomarna, bland annat av världshälsoorganisationen WHO och reumatikerförbund runt om i världen. Man kan inte ställa diagnosen med hjälp av röntgen eller blodprov. Diagnosen ställs istället med hjälp av de symtom man har.

2. Det sitter i huvudet

Nej, fibromyalgi är ingen psykisk sjukdom eller inbillningssjuka. Men att leva med svår kronisk smärta kan öka risken för exempelvis depression och ångestsyndrom. Däremot ser hjärnan hos den drabbade lite annorlunda ut: forskare har kunnat visa att centrala nervsystemets immunceller är aktiverade och ger upphov till inflammation i hjärnan hos den som har fibromyalgi.

3. Fibromyalgi drabbar bara medelålders kvinnor i klimakteriet

Nej, fibromyalgi kan förekomma i alla åldrar, det finns till och med hos barn. Det har dessutom ökat hos barn under 18 år. Men de flesta drabbade är kvinnor i medelåldern.

Dr Mikael: Så kan du lindra din fibromyalgi

4. Det drabbar bara kvinnor

Nej, det stämmer inte. Visserligen av drygt 8 av 10 drabbade kvinnor men fibromyalgi drabbar även män. Det finns troligen ett stort mörkertal när det gäller hur många män som har fibromyalgi. Diagnosen ses som en kvinnosjukdom vilket gör att vissa läkare inte tänker på att den kan drabba män.

5. Det finns ingen behandling

Det finns ingen bot eller något mirakelpiller, men det finns behandling som hjälper. Lågintensiv fysisk träning kan hjälpa liksom KBT, kognitiv beteendeterapi. Många blir också hjälpta av massage, avslappningsövningar, värme och att gå i en speciell smärtskola. Man har sett att vissa typer av antidepressiva i låg dos och värktabletter hjälper ibland.

6. Fibromyalgi är egentligen en depression

En anledning till att vissa menar att fibromyalgi egentligen är en maskerad depression är att antidepressiva kan hjälpa mot sjukdomen. Men det hjälper inte alla med fibromyalgi. Alla med fibromyalgi är inte deprimerade och alla deprimerade får inte fibromyalgi. Båda sjukdomarna har dock flera gemensamma symtom: sömnbesvär och trötthet, till exempel.

Jenny hjälptes av KBT: "Min fibromyalgi begränsar mig inte längre"

Det här är fibromyalgi

Vid fibromyalgi har man en sänkt smärttröskel som gör att man känner värk och smärta lättare än andra. Man kan få ont av ett lätt tryck på huden, av monotona rörelser – och av kyla och vind. Den störda förmågan att dämpa smärtsignaler gör att sådant som normalt sett inte gör ont, är smärtsamt för den som har fibromyalgi.

Vanliga symtom är:

  • smärta, värk och ömhet – till exempel muskelvärk, ledvärk, stelhet,och öm hud
  • svår trötthet som inte går att vila bort
  • sömnproblem
  • hjärndimma
  • koncentrationssvårigheter
  • minnesproblem
  • depression och ångest

Källor: Fibromyalgiförbundet, kry.se, rheumatology.org

Foto: TT

Redaktionens tips

Så stoppar du ryggvärken – råden med bevisad effekt

Sjukdomarna som gör dig onormalt trött

Gina Dirawi om kampen mot sin fibromyalgi

Dela på: