Jenny hjälptes av KBT: "Min fibromyalgi begränsar mig inte längre"

18 jun, 2020 
AvMåBra
Hon har levt med smärtor, trötthet och hjärndimma i åratal. Men efter bara några veckors KBT-behandling vände allt. Nu har Jenny Remholt ett nytt liv.
Annons

Jenny hade ständig smärta som flyttade runt i kroppen. Värst var ändå tröttheten och den totala energilösheten. Hon sökte hjälp och provade en mängd metoder för att lindra smärtan.

– Jag mådde verkligen inte bra. Jag hade ont jämt och blev allt tröttare. Jag kunde sova bort dagarna och ändå känna mig helt slut. Läkarna skrev ut antiinflammatoriska tabletter. De hjälpte inte ett dugg, jag fick bara ont i magen.

De första symtomen blossade upp efter en bilolycka. Jenny fick en whiplashskada och skadade nacken. Några månader senare började armarna värka.

– Jag fick ont när jag bar hem matkassarna. Sen blev det bara värre. Smärtan spred sig kring huvud, nacke och rygg och jag var orolig för min hälsa.

Smärtan var fibromyalgi

På reumatologen på Falu lasarett fick hon till sist diagnosen fibromyalgi vid 39 års ålder. Läkaren gick igenom olika triggerpunkter som hon svarade på med smärta.

– Det var en lättnad att få en förklaring och veta att det inte var något jag inbillade mig. Men efteråt kom rädslan och sorgen. Hur skulle jag stå ut?

Annons

Jenny var tvungen att lära sig leva med en sjukdom hon inte kunde bli frisk ifrån. Hon kämpade med smärtor, trötthet och hjärndimma.

– Det kändes tröstlöst många gånger. Jag har försökt kämpa på med studier och familj, men har missat så mycket annat: att träna, träffa vänner, uppleva nya saker.

Men så är det inte längre, inte sedan Jenny häromåret tackade ja till att delta i en studie för att testa internet-KBT mot fibromyalgi. På bara några veckor vände allt. Hon fick mer energi, mindre värk och god sömn – och vad mera, hon fick sitt liv tillbaka!

Jenny Remholt
Jenny Remholt lider inte lika mycket av smärtan längre.

Mindre smärta och bättre sömn

Under tio veckor fick hon utmana sig själv att bryta beteenden hon lagt sig till med för att slippa ha ont. I stället för att sova flera timmar om dagen övade hon på att gå emot tröttheten och promenera, träna på gym, träffa vänner, städa lägenheten.

Annons

– Rätt snabbt började det hända saker. Jag minns så väl segerkänslan när jag inte gav efter för tröttheten och gick ut och gick. Wow, det fungerade!

Jenny har helt slutat sova om dagarna. Nattsömnen är desto bättre och hon vaknar utvilad. Hon tar igen allt hon förlorat under nästan 30 års smärta. Hon tränar på gym, yogar, fjällvandrar, sjunger i kör och är aktiv i en bokcirkel. Hon har lagt om kosten, lagt till mycket grönt och tagit bort rött kött och processad mat.

– KBT har gjort underverk för smärtan, måendet och energin! Den har blivit en del av mig. Jag använder metoden för att möta rädslor och utmaningar. Mitt fokus är inte längre på fibromyalgin.

Råder fler att testa KBT

Sjukdomen försvinner inte men är lättare att leva med. Jenny råder alla som lider av fibromyalgi och långvarig smärta att testa internet-KBT.

– Jag fick hjälp med beteenden som stjälpte istället för hjälpte. Livet känns meningsfullt. Det har hänt så mycket bra saker i kroppen!

Annons

Äntligen kan Jenny leva ett aktivt liv, efter att fibromyalgin begränsat henne i årtionden.

Av: Margaretha Eldh och Anki Sydegård Foto: Shutterstock/TT och privat

Jenny Remholt

Ålder: 67

Familj: Barn och barnbarn

Bor i: Falun

Vad är fibromyalgi?

Fibromyalgi är ett långvarigt smärtsyndrom som främst drabbar kvinnor. Symtomen är spridd värk, trötthet och stelhet i kroppen. Det är fortfarande oklart vad som orsakar fibromyalgi, hos många börjar det med lokaliserad smärta i kroppen medan andra får det efter en infektion eller efter en olycka eller skada. Ärftlighet spelar viss roll, och även vår psykiska hälsa. Troligen samverkar flera faktorer.

Forskare vid Karolinska Institutet har funnit att immunceller, gliaceller, i centrala nervsystemet är aktiverade och orsakar inflammation i hjärnan som gör att den överreagerar på kroppens smärtsignaler. Man vet också att hjärnans förmåga att uppfatta och bearbeta smärta är nedsatt. Personer med fibromyalgi har sänkt smärttröskel och hjärnans inneboende förmåga att dämpa inkommande smärtsignaler fungerar inte som den ska.

Annons

I dag finns ingen riktigt effektiv medicinsk behandling som botar fibromyalgi. Men forskningen har ökat lavinartat de senaste tio åren och målet är att finna nya läkemedel i framtiden.

Det här hjälper också mot smärta

Träning hjälper mot smärta, men det är inte alltid klart vilken typ av träning och hur mycket som är bäst för just ditt smärttillstånd. För fibromyalgi har anpassad konditionsträning visat sig ge god effekt. Styrketräning minskar smärtan med 20 procent och ökar muskelstyrka och livskvalitet, visar ny svensk forskning.

ACT, acceptance and commitment therapy, har visat sig ge goda resultat vid långvariga smärttillstånd som vid fibromyalgi, rygg- och nackvärk, whiplash, huvudvärd, buksmärta, muskuloskeletal smärta. ACT handlar om att successivt öka aktiviteter som är meningsfulla, men som har kommit att undvikas på grund av smärta och obehag. Till skillnad mot KBT-behandlingen vi berättar om, är syftet inte att minska smärtan, utan att öka förmågan att göra det som upplevs meningsfullt i livet också i stunder när smärtan påverkar.

Källa: 1177 Vårdguiden, Fibromyalgiförbundet, Reumatikerförbundet, Journal of Biological Chemistry, psykolog Maria Hedman-Lagerlöf, Björn Äng, forskningsledare vid Forskningscenter för folkhälsa och idrott.

Läs mer:

Ny behandling kan minska besvären vid fibromyalgi

Gina Dirawi om kampen mot sin fibromyalgi

Styrketräning kan vara till stor hjälp vid fibromyalgi

Annons