Ny studie: Munskydd skyddar dig inte mot coronaviruset

kvinna bär munskydd för att skydda sig mot corona
Så använder du munskydd på rätt sätt
Slå på ljud

Om munskydd fungerar som skydd mot coronaviruset eller inte har varit en långdragen diskussion som fortfarande pågår. I Sverige har man valt att inte införa något tvång på munskydd, då Folkhälsomyndigheten inte ansett att det skulle få önskad effekt.

I flera andra länder, bland annat många i Europa, har man däremot valt att införa munskyddstvång på allmänna platser, i ett försök att bromsa coronasmittan.

Skyddar munskydd mot corona eller inte?

Det finns studier som visar att munskydd kan ha viss effekt, och det finns studier som visar att det inte har det. Så det är verkligen inte lätt att veta hur man ska tänka.

En ny studie från Danmark visar nu att munskydd verkar ge lågt eller ingen effekt alls som skydd mot covid-19 om man bär munskydd bland människor som inte gör det. Det är forskare vid Universitetet i Köpenhamn som gjort studien.

Munskydd skyddar inte mot corona enligt dansk studie

Det är fortfarande oklart om och hur munskydd egentligen skyddar mot coronaviruset.

Nya studien: Coronaviruset smittar oavsett munskydd

I den danska studien som gjordes på 6 000 personer uppmanades alla att följa smittskyddsrekommendationerna och att distansiera sig fysiskt. Hälften fick sedan alltid bära munskydd när de var utomhus. Övriga deltagare använde aldrig munskydd.

Drygt 4 850 personer fullföljde studien och tillbringade minst tre timmar om dagen, i 30 dagar, utomhus i perioden april och maj. Under den här perioden var cirka två procent av danskarna smittade, vad man vet.

Skillnaden mellan hur många som blev smittade trots munskydd och bland övriga är väldigt liten. Av dem med munskydd smittades 1,8 procent, bland övriga, utan skydd, var det 2,1 procent som fick covid-19. I studien menar man att skyddseffekten är väldigt liten eller att det inte skyddar alls.

Studien visar inte om munskydd skyddar andra

I den danska studien har man bara undersökt om den som själv bär munskyddet smittas och i vilken utsträckning. Man har alltså inte tittat på oSm andra skyddas för att man bär munskydd. Under perioden studien gjordes var det också få i Danmark som bar munskydd generellt.

Studien visar alltså inte om munskydd kan hindra att man smittar andra, vilket bland annat i de länder som valt att införa tvång på munskydd, är det starkaste argumentet för att vi faktiskt ska bära munskydden.

Det finns också studier som visar att många bär sitt munskydd på fel sätt och att det kan vara stor skillnad på olika typer av munskydd när det gäller vad som faktiskt fungerar.

Källa: Dansk studie Foto: TT

LÄS MER:

Tegnell om uppmaningen kring munskydd från WHO: "Helt fel tolkning"

Nya rön: Den som bär munskydd blir mer skyddad än man trott

Corona: Funkar munskydd? Så här svarar experterna

Utvald läsning