Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Tegnell om uppmaningen kring munskydd från WHO: "Helt fel tolkning"

17 nov, 2020 
Anders Tegnell fick försvara sig i frågan om munskydd.
WHO rekommenderar munskydd till alla länder där det finns samhällsspridning av coronaviruset. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell betyder det inte att de vill att svenskarna ska börja bära skydden i offentliga miljöer.
Annons
6 tips för att öka ditt välmående i pandeminBrand logo
6 tips för att öka ditt välmående i pandemin

I många av Europas länder har man infört tvång på att använda munskydd på offentliga platser och i kollektivtrafiken. Tyskland, Spanien och Frankrike är exempel på några. Men Sverige har hela tiden gått emot strömmen.

En anledning vi fått höra om under året, bland annat från statsepidemiolog Anders Tegnell, är att forskningsunderlaget för ett liknande tvång eller rekommendation är dåligt.

Varför FHM inte rekommenderar munskydd

Man har inte vetat hur bra eller dåligt munskydd faktiskt skyddar mot coronaviruset och andra virus, varken för bärare eller personer i omgivningen. Men under året har det, av förklarliga skäl, kommit en hel del ny forskning kring munskyddens funktion, som dessutom visar att munskydd fungerar mot smittspridning. Ändå står Sverige och myndigheterna fast vid sin strategi.

Andra anledningar till att inte rekommendera befolkningen att bära munskydd har varit att de inte alltid används på rätt sätt, och därmed tappar sin skyddande effekt – men också att de kan ge en falsk trygghet.

Annons

– Vår strategi har ju byggt mycket på att man ska stanna hemma om man är det minsta sjuk. Det finns en uppenbar risk att om vi säger att munskydd skyddar, då tycker man att det är okej att gå ut trots att man är förkyld, förklarar Anders Tegnell.

Kritik från WHO: Använd munskydd!

Nyligen gick regeringen och Stefan Löfven ut med nya, hårdare restriktioner för hela landet, om bland annat max åtta personer på allmänna sammankomster. Men om munskydd nämns ingenting.

När WHO:s chef för krisberedskap, Mike Ryan, fick höra talas om de nya svenska restriktionerna kunde han inte låta bli att ta upp munskyddsfrågan:

– Vi rekommenderar alla länder i situationer där det finns samhällsspridning att överväga användning av munskydd. Munskydd fungerar och fungerar särskilt bra i miljöer där det inte går att hålla avstånd, säger han under en presskonferens i måndags.

Ny strategi i Sverige hyllas

Han förtydligar att munskydd ska användas som ett komplement till övriga restriktioner, alltså att hålla avstånden, tvätta händerna och undvika folksamlingar. Enligt Mike Ryan var svenskarna under våren duktiga på att följa myndigheternas råd, men ju längre tiden går desto svårare blir det, och svenskarna är inte den enda befolkningen som visar tecken på att tröttna.

Annons

Att Sverige börjar visa hårdare tag i pandemin nu underhösten, trots att vi inte har lika många på sjukhus och IVA som i våras, hyllas av WHO-chefen:

– Att anpassa sig och byta strategi är inte en svaghet – det är en styrka. Det krävs mod för att ändra sina åtgärder och inse att man behöver lägga till fler. Det är inget misslyckande utan ett tecken på att systemet är kapabelt till att lyssna och anpassas till en ny verklighet som man inte förväntade sig. Det här är inte rätt tid att peka finger, sa Mike Ryan.

Anders Tegnell: Helt fel tolkning

Under tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten får Anders Tegnell frågan om en kommentar på WHO-chefens uttalande om munskydden:

– WHO har inte sagt att de tycker att Sverige ska införa munskydd. Det är en helt fel tolkning av ett uttalande från WHO där de säger samma sak som de sagt hela tiden, att munskydd kan vara ett bra komplement i länder med stor smittspridning, säger Anders Tegnell.

Annons

Han anser fortfarande att de studier som finns inte är ett tillräckligt underlag för att införa ett munskyddstvång, men förklarar också att man har pågående dialoger med regionerna om eventuellt behov av munskydd i vissa situationer.

– Finns det situationer där munskydd skulle kunna hjälpa så kommer vi förstås att föreslå att man rekommenderar det. Men än så länge har det inte dykt upp några såna situationer, säger statsepidemiologen vidare.

Källa: SvD, Folkhälsomyndigheten Foto: TT

...

LÄS MER:

Nytt fall visar: Det går att få corona flera gånger

Ny studie: Corona smittar tidigare än man trott

Corona ökar i Sverige – dessa personer och områden drabbas värst

Annons