Ny svensk forskning: Munskydd i tyg skyddar mot corona

forskning: munskydd skyddar mot coronaviruset

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Forskare vid KI har kommit fram till att munskydd som är gjorda i bland annat flanell och i bomull skyddar mot virus. Tillsammans med forskare i andra länder har de nu gjort en studie som visar att de faktiskt också funkar mot coronaviruset.

– Vi har inte direkta bevis på att munskydd minskar överföringen av sars-cov-2 eftersom det skulle kräva en randomiserad klinisk prövning som vore oetisk att genomföra. Men den litteratur som vi funnit visar tydligt att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna, några av dem mycket effektivt, säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Forskarna rekommenderar nu munskydd

Bevisen anser han vara mer än tillräckliga för att forskarna nu ska rekommendera att vi använder munskydd.

Forskarna har gått igenom 25 artiklar som jämförde hur olika typer av tyger i munskydd filtrar luften. Bilden de fick är att vissa munskydd ger en betydande minskning av spridningen av partiklar. Och minskar mängden partiklar som andas in.

De tyger som ska skydda bäst är muslin, bomull och flanell. Och de ska helst vara i tre till fyra lager. Vissa av dessa munskydd visade sig skydda lika bra som medicinska munskydd.

– Det kan tyckas ologiskt att ett vävt tyg, där utrymmet mellan trådarna är synligt för blotta ögat, kan blockera så små partiklar som aerosoler, men data visar entydigt att så är fallet.

Även enstaka lager lär ska skydda en del, men inte i samma utsträckning.

Resultaten går i linje med WHO:s rekommendationer

– Vår bedömning är att användningen av munskydd bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen av covid-19, vilket är i linje med de nuvarande rekommendationerna från WHO och amerikanska CDC, säger Juan Jesus Carrero.

Forskargruppen rekommenderade att allmänheten skulle bära ansiktsmask redan i maj, men de är också noga med att påpeka hur viktigt det är med att fortsätta hålla god handhygien, social distansering och att desinificera allmänna ytor.

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar nya forskningen så här:

– Det har inte fungerat speciellt bra i många länder, där man redan haft munskyddsregler på plats. Där har man nu ett ökande antal fall, säger han till Aftonbladet.

Källa: KI Foto: TT

LÄS MER:

Coronas nästa fas: Nu ökar risken för klustersmitta

WHO:s nya besked: Här ska allmänheten använda munskydd

Michael Mosley: Min son fick corona – så undvek jag smittan

Redaktionens tips
Dela på: