SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Nya rön: Den som bär munskydd blir mer skyddad än man trott

12 nov, 2020 
kvinna i tunnelbanan med munskydd
Munskydd kan vara effektivare än man trott. Och det kan skydda åt två håll – alltså både bäraren och omgivningen. Det menar den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

I många länder är det en självklarhet att bära munskydd när man är ute i offentliga miljöer. Men inte i Sverige: dels för att forskningen spretar åt olika håll och man inte riktigt vet vilket värde munskydd har, dels för att det är så svårt att använda det på rätt sätt.

Enligt rekommendationer från världshälsoorganisationen WHO ska man dock använda munskydd där smittorisken är stor och det är svårt att hålla avstånd.

Munskydd skyddar åt två håll

Nu har det amerikanska CDC, The Centers for Disease Control and Prevention, uppdaterat informationen om munskydd. Man menar att det finns tillräckligt med forskning som visar att munskyddet även skyddar bäraren mot smitta. Tidigare menade man att munskyddet mest skyddade omgivningen från att bli smittad av bäraren.

”Studier visar att masker i tyg också kan minska bärarens risk att utsättas eftersom det filtrerar bort små droppar och partiklar mindre än 10 mikroner”, skriver CDC i ett uttalande.

Annons

Man menar att masker med flera lager tyg kan filtrera bort uppemot 50 procent av de smittsamma partiklarna i en viss storlek.S

Detta stöds även av en genomgång av 25 studier gjord vid Karolinska institutet. Enligt forskarna ger munskydd av tyg en betydande minskning av spridningen av partiklar till omgivningen – men det minskar också mängden partiklar som man andas in.

Munskydd hemma skyddar familjen från att smittas

Uppdateringen av kunskapsläger gällande munskydd bottnar i nya studier som kommit under pandemin. En thailändsk studie gjord på 1000 personer visar att munskydd i ”högrisksituationer” minskar risken att bli smittad av coronaviruset med 70 procent. Men skyddet kan också minska smittspridning mellan personer i samma hushåll. I en kinesisk studie tittade man på smittspridning i 100 hushåll. Man såg att de hushåll som använde munskydd hade 79 procent lägre risk att sprida smittan till varandra.

Det egna hemmet är ett av de ställen där smittan sprids mest. Den viktigaste spridningen sker nämligen via de man umgås nära och länge med.

Foto: TT

Läs mer:

Funkar munskydd? Så här svarar experterna

Forskning: Vanlig förkylning kan ge antikroppar mot corona

Vilket munskydd är bäst? Dessa skyddar bäst mot coronaviruset

Annons