HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Stor mjölguide: Vilken sorts mjöl passar bäst till vad?

10 apr, 2022 
olika sorters mjöl
Vetemjöl är bara en av väldigt många sorters mjöl vi hittar på mjölhyllan i butiken idag. Dietist Karin Magnusson tipsar om vad vi kan använda olika sorters mjöl till, och vilket mjöl som passar bäst till vad.
Annons

Om någon säger mjöl – tänker du också på vanligt siktat vetemjöl då? Men visst har du också sett att vetemjölet har fått gott om sällskap på mjölhyllan?

När ska man egentligen använda de där andra mjölsorterna? Och vilken sort passar bäst till vad?Det ska vi snart kika på.

Se även: 9 tips på bra frukostar

9 tips på bra frukostarBrand logo
9 tips på bra frukostar

Våra moderna vetemjöl behöver inte vara det bästa

För våra moderna vetemjöl behöver inte vara det bästa, sett ur hälsosynpunkt. De innehåller mycket snabba kolhydrater medan mineraler och fibrer lyser med sin frånvaro.

Det kan man förstås absolut välja att äta ibland, men stora mängder av den här typen av vetemjöl i form av vitt bröd, bullar, pizza och pannkakor är kanske inte att rekommendera.

Annons

Våga till exempel prova att byta ut delar av vetemjölet mot ett mer näringsrikt mjöl nästa gång du bakar. Numera finns det nämligen någon mjölsort för alla.

Någon sort som passar dig som är glutenintolerant, dig som har krånglig mage, dig som är mån om att äta svenskt, eller dig som kanske vill undvika kolhydrater ...

Mjölguide – vilken sorts mjöl ska man välja till vad?

Här kommer en mjölguide där dietisten lär oss mer om de olika sorterna.

Kikärtsmjöl är glutenfritt och passar i pannkakor

Passar dig som: vill äta balanserat och få mycket näring eller som vi äta glutenfritt eller veganskt.
Använd i:
pannkakor, plättar, grönsaksbiffar och i hemgjord falafel.

Det här är ett mjöl vi gärna kan använda mer av. Kikärtsmjölet innehåller mycket fibrer, protein och mineraler som järn, magnesium och kalcium. Hur mycket fibrer och protein det är i mjölet skiljer sig lite åt mellan de olika sorterna, men oavsett vilket märke du väljer så kan du vara säker på att det här är ett bra mjöl.

Annons

Ett smart användningsområdet för kikärtsmjöl är när du gör egna vegobiffar. Mjölet binder ihop grönsakerna så du slipper använda ägg. Inte för att det är något fel på ägg, men äggsmaken slår lätt igenom när man har det i grönsaksbiffar.

Så kikärtsmjöl är klart att föredra. Det kan förstås vara extra bra om du är vegan eller äggallergiker. Det kikärtsmjöl som finns att köpa har ofta sitt ursprung i Grekland eller Italien.

Havremjöl ger bra näring och är klimatsmart

Passar dig som: vill få i dig mycket näring och äta klimatsmart. Kan även vara bra vid glutenintolerans.
Använd i:
pannkakor, energibollar eller när du bakar.

Havremjölet är en riktig favorit och dessutom lätt att göra själv. Har du en bra mixer är det bara att hälla i havregryn, mixa några sekunder – och vips har du ett finmalet havremjöl. Har du celiaki kan du välja rent havre och på så sätt få ett glutenfritt havremjöl.

Eftersom havremjöl består av just havre innehåller det den unika fibern betaglukan, som har förmåga att sänka lätt förhöjda kolesterolvärden. Det här mjölet kan vara bra för hjärtat alltså. Havremjöl består av kolhydrater av bra kvalitet, och fibrer.

Annons

Det är också det spannmål som innehåller mest protein och fett, vilket gör att näringssammansättningen blir väldigt bra. Byt gärna ut delar av vetemjölet till havremjöl när du gör pannkakor eller bakar kakor.

Du kan också göra nyttigare plättar genom att blanda ihop ägg, keso, havremjöl, lite salt och steka i smör. Sist men inte minst så är det ett stort plus att havre odlas i Sverige, vilket långt ifrån många av de andra mjölråvarorna gör.

Kokosmjöl – för dig som vill minska på kolhydrater

Passar dig som: gillar kokos eller vill minska på kolhydraterna, eller vill äta glutenfritt.
Använd:
som smaksättning i din müsli eller i smoothie.

Många mjölsorter innehåller omkring 60 procent kolhydrater, men kokosmjöl är ett lågkolhydratsalternativ som bara ger 17 gram kolhydrater per 100 gram mjöl. Det här är anledningen till att detta mjöl är mycket populärt bland dem som äter till exempel paleo-kost.

Annons

Kokosmjölet smakar verkligen kokos så om du tycker om det kan du använda det till att toppa en smoothie. Eller varför inte byta ut lite av vetemjölet när du steker pannkakor.

Det går att använda kokosmjöl i bakning, men det är inte helt lätt eftersom det saknar gluten (som binder ihop det du bakar) och kräver mer vätska för att kakan inte ska bli torr.

Kokos var väldigt hajpat för några år sen och beskrevs ofta som en näringsbomb, men det stämmer inte. Det du får i sig när du äter kokosmjöl är framför allt mineralen mangan, men också en del koppar och selen. Mangan finns även i ris, havregryn och bladgrönsaker och vi får också i oss det via dricksvattnet, så det är ingenting vi har brist på.

I kokosmjöl är det ungefär 12 procent fett – av den mättade sorten, som vi gärna ska äta mindre av, eftersom det ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Använd kokosmjöl då och då om du tycker det är gott – men kanske inte i större mängder.

Annons

Bovetemjöl passar när du bakar glutenfritt

Passar dig som: vill äta glutenfritt och näringsrikt.
Använd i:
blinier eller när du bakar glutenfritt bröd.

Bovete har ingenting med vete att göra, trots namnet, utan är faktiskt en ört. Det är glutenfritt och rikt på protein, fibrer och näringsämnen som magnesium, järn, kalium, zink samt flera B-vitaminer.

Ser man till mängd kolhydrater, protein och fett så är bovetemjöl likt vanligt vetemjöl, men innehåller mer vitaminer och mineraler. En nackdel med bovetemjölet är att det som finns att få tag på nästan uteslutande har sitt ursprung i Kina.

Men, det finns faktiskt bovetemjöl som är odlat i Värmland, så leta gärna efter det om du vill äta mer klimatsmart. En av de godaste sakerna du kan göra av bovetemjöl är enligt mig blinier – ryska boveteplättar!

mjöl av olika sorter

Sojamjöl för mycket protein – använd i pizza

Passar dig som: vill ha i dig mycket protein eller vill äta glutenfritt.
Använd i:
paj, pizza eller pannkakor.

Annons

Sojamjöl görs av gula sojabönor och innehåller hela 40 procent protein. Mängden kolhydrater är låg, ungefär 16 procent. Om du använder sojamjöl får du också i dig fibrer och näringsämnen som kalcium, järn och magnesium.

Testa till exempel att byta ut en tredjedel av det vanliga vetemjölet mot sojamjöl nästa gång du gör en pajdeg, en pizzabotten eller steker pannkakor. Smaken blir lite nötigare och proteinmängden stiger rejält, vilket kan göra dig mättare.

Sojaprodukter kan ställa till det för tarmen, så har du IBS eller känslig tarm så är det är inte en produkt för dig.

Mandelmjöl är kolhydratssnålt och god panering

Passar dig som: vill äta så lite kolhydrater som möjligt eller vill äta glutenfritt. Använd i: mjuka kakor, tårtbottnar eller som panering när du steker fisk.

Mandelmjöl är ett mjöl med riktigt låg andel kolhydrater, bara 5 procent och hög andel fett, 50 – 60 procent. Mängden kalorier är nästan dubbelt så hög i mandelmjöl som i de andra mjölsorterna.

Annons

Eftersom råvaran är mandlar är fettet av fin kvalitet och innehållet av E-vitamin i mandelmjöl är hög. Mandelmjöl har en något söt smak, vilket gör att det är jättegott att använda i pajer och mjuka kakor. Du kan också ha det när du gör energibollar.

Mandelmjöl med ursprung i Kalifornien är inte ett bra alternativ ur klimatperspektiv, men det finns också mandelmjöl som från ekologiska mandelodlingar i Spanien.

Dinkelmjöl är klimatsmart och bra för dig med IBS

Passar dig som: vill äta klimatsmart eller har IBS.
Använd i: bröd, kakor, bullar, pann- kakor, pajer och pizzadeg.

Dinkel är ett så kallat urvete, alltså en gammal vetesort. Du kan rakt av byta ut vanligt vetemjöl mot dinkelmjöl och på så sätt få i dig lite mer protein och fler näringsämnen. En fördel med dinkelmjöl är att dinkel odlas i Sverige.

En annan fördel är att många med IBS eller känslig tarm, som inte klarar vanligt vetemjöl, faktiskt kan äta bröd, bullar och pannkakor gjorda på dinkelmjöl. Hur kan det komma sig egentligen?

Annons

Jo, mängden av oligosackarider, som är en fibertyp som många med bråkig mage är känsliga mot, är lägre i dinkel jämfört med i vete (och råg). Observera att det är det vanliga, siktade dinkelmjölet som funkar om du har IBS, inte fullkornsdinkel.

Tänk på det här när du byter ut mjölet

Det inte alltid går att byta ut en mjölsort mot en annan rakt av när du följer recept, eftersom olika mjöl har olika egenskaper. En del sorter binder till exempel bra, medan andra inte alls gör det.

Det kan vara smart att börja med att byta ut en del av vetemjölet mot en annan sort som ett test. Prova dig fram och välj ett mjöl med egenskaper som passar ditt ändamål.

Förvara ditt mjöl på rätt sätt

Mjöl har ofta lång hållbarhet och kan hålla längre än bäst före-datum – om det förvaras rätt. Ha mjölet i rumstemperatur på en torr plats, undvik skåp intill ugn, kyl eller diskmaskin där det lätt blir för varmt. Gammalt mjöl kan smaka illa på grund av att fettet i mjölet härsknar.

Text Karin Magnusson Foto: TT

Annons