Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Kostexperternas 4 viktigaste nycklar till att äta bra & hälsosamt

31 jul, 2021 
kostråd för att äta bra och hälsosamt
Vill du äta bra men vet kanske inte riktigt vad det egentligen betyder? Så här säger kostexperterna att vi bör tänka, och det här bör du äta mer av!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
9 tips på bra frukostarBrand logo
9 tips på bra frukostar

Vad betyder det egentligen att äta hälsosamt? Ja, det kan förstås variera från person till person. Men enligt de amerikanska näringsrekommendationerna som kom i år finns det fyra saker att fokusera extra på.

Kostexperternas 4 viktigaste nycklar till att äta hälsosamt

Efter att många forskare där gått igenom senaste årens forskning kring kost och hälsa kom de fram till att följa fyra nycklar var viktigast att fokusera på.

  1. Ät hälsosamt genom hela livet. Anpassa kosten till olika åldrar och ät hälsosam, näringsrik mat som håller dig frisk och i form.
  2. Anpassa kosten till just dig och njut av näringsrik mat och dryck som passar din kropp, din plånbok, och som DU gillar.
  3. Fokusera på näringstäta livsmedel och håll dig inom de antal kalorier du behöver äta. Näringstät mat och dryck innehåller de vitaminer, mineraler och andra komponenter som kroppen behöver för att fungera optimalt och må bra.
  4. Ät mindre av socker, salt och mättat fett. Och av mat som innehåller det, det vill säga det som brukar kallas skräpmat eller processad mat.

Livsmedel som du kan äta mer av

De livsmedel du framför allt ska fokusera på att äta för bra kost är följande.

Ät mer grönsaker – blanda och variera

Mixa grönsaker i olika färger för att få i dig olika typer av ämnen och antioxidanter. Mörkgröna grönsaker, vita, röda och orangea … Ät gärna både varma och kalla grönsaker och variera dig mellan färska grönsaker, frysta och grönsaker på burk.

kostråd: ät mer frukt och grönsaker

Ät mer frukt – gärna med skal

Ät frukt och bär varje dag och gärna även de i olika färger. Du kan välja färsk frukt, frusen frukt och variera dig med torkad frukt. Ät gärna frukten med skal. Äter du till exempel ett helt äpple med skal, istället för att pressa det till juice, så får du mer fibrer och känner dig mättare.

Annons

Ät mer spannmål med fullkorn

Välj sädesslag som havre, mathavre, råg och korn och låt minst hälften av det vara fullkorn. Det innehåller betaglukaner som bland annat håller dig mätt länge. Det kan också vara bra för att få bra tarmbakterier. Ät gärna brunt ris, bulgur och quinoa.

Ät magra mejeriprodukter

Mejeriprodukter som mjölk, yoghurt och ost innehåller kalcium, vitaminer och bra proteiner. Välj mejeriprodukter med lägre fetthalt.

Ät bra proteiner

Välj bra protein – från fisk, fågel, kött, ägg eller bönor, linser och ärtor. Ät mindre av rött kött och ät fisk oftare. Variera dina val av bönor – välj mellan linser, edamamebönor, svarta bönor, bondbönor …

Ät fett från växtriket

Välj vegetabilisk olja, som olivolja för att få i dig mer hälsosamt fett. Solrosolja och rapsolja är också bra fetter. Nötter är också en bra fettkälla, och riktlinjerna tar även upp fisk som bra fettkälla. Ät gärna frön och nötter av olika slag. Solrosfrön, pumpafrön, chiafrön och olika naturella nötter.

Foto: TT

Annons