Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Bästa hälsomaten 2024: Här är årets vinnare i MåBra-valet

14 dec, 2023 
MåBra Redaktionen
Produkter som är vinnare i MåBra-valet
Vilka hälsosamma nyheter ska vi spana in lite extra i livsmedels­affären? Vi samlade en kunnig jury som har smakat, röstat och valt ut sina favoriter. Här är årets vinnare i MåBra-valet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att gå runt i livsmedelsaffären och välja nyttiga, hälsosamma eller kanske mer klimatsmarta alternativ bland alla tusentals produkter kan kännas svårt. Därför väljer vi på MåBra varje år ut våra favoriter bland de livsmedelsnyheter som har kommit, med hjälp av en kunnig jury. Producenter och läsare har möjlighet att nominera sina hälsofavoriter. Sedan smakar sig juryn igenom ett urval av produkterna.

Nu har vi granskat innehållsförteckningar och näringsdeklarationer samt smakat, klämt och känt oss fram bland årets nominerade livsmedel. Vi har dessutom tagit en del hänsyn till hållbarhet och klimatpåverkan. Någon produkt kan vara ett lite nyttigare alternativ inom sin kategori, en annan kan vara nytänkande inom hälsa eller ett bättre miljöval. Det kan också handla om att produkten bidrar med något extra som vi ofta behöver äta mer av, som fibrer till exempel.

De nyheter som bockar av flera av våra hälsokriterier vill vi rekommendera lite extra. Låt oss därför nu presentera årets matiga vinnare i MåBra-valet 2024!

Annons
5 tips: Så tar du hand om dina matresterBrand logo
5 tips: Så tar du hand om dina matrester

Årets vegetariska: Svenskodlade Vegobullar, Färsodlarna

Färsodlarnas vegobullar

Vardagsmums! Saftiga vegobullar gjorda på svenskodlad sötlupin, åkerböna och gråärt som är så goda i smaken att de blir riktigt bra vegetarisk ersättare till köttbullar. När hela baljväxten används, och inte bara proteinet, får vi mer nyttigt med på köpet. Bra för klimatet – och för oss! Innehållet är helt svenskt och fritt från kött och soja.

Annons

Använd så här: Stek vegobullarna direkt från frysen i olja på medelvärme, eller i ugnen på 200 grader, i tio minuter. Njut med svensk och potatis och lingonsylt. Eller gör en matig macka.

Pris: Cirka 39–41 kr/260 gram.

Årets veganska: Bregott från växtriket, Arla

Bregott

Med en allt större efterfrågan på växtbaserad kost passar Arlas Bregott-alternativ perfekt. Rapsolja är en nyttig fettkälla som vi gärna får bjuda in mer av i vardagen. Utöver rapsolja innehåller den här även en del kokos- och sheaolja. Ett lent och gott alternativ på mackan!

Annons

Använd så här: Använd till allt man annars har vanligt smör till. Bred till exempel på en rustik knäckemacka eller ett nybakat grovt och gott bröd.

Pris: Cirka 32–39 kr/350 gram.

Årets tillbehör: Frömixer, Risenta

Risenta frömixer

Ett superenkelt sätt att få i sig fibrer, vitaminer och mineraler (som vi alla behöver) är att toppa maten med frön. Två olika varianter finns av denna trevliga produkt med solros- och pumpakärnor. Rostade frön med honung och kanel som är lite sötare, samt tomat och chili som ger lite extra krisp och krydda till maten.

Annons

Använd så här: Toppa yoghurten, gröten eller smoothien med honung och kanel-frön. Tomat och chili-toppingen adderar både smak och nytta till soppan, salladen eller grytan. Fungerar också fint som snacks direkt ur påsen.

Pris: Cirka 23–25 kr/125 gram.

Årets smaksättare: Mineralsalt, Falksalt

Falksalt Mineralsalt

För mycket salt kan ge för mycket natrium, som kan leda till bland annat högt blodtryck. Här kommer en lösning som ger 35 procent mindre natrium, men fortsatt värdefull jod och riktigt god saltsmak. Detta har dessutom lite större korn så det kan vara gott att strö över maten eller desserten istället för flingsalt.

Annons

Använd så här: Salta som du brukar, eller något mindre då det här saltet ger ordentlig sälta.

Pris: Cirka 20–25 kr/500 gram.

Årets pålägg: Rökt tofu, Ica Basic

Tofu Ica Basic

Ett prisvärt och enkelt sätt att bjuda in mer vego är denna tofu som har god och rökt smak från bokspån. Ersätter rökta charkprodukter i maten. Den kan förvandla en middag till en större smakupplevelse och förgylla din smörgås som pålägg.

Använd så här: Prova byta ut den rökta skinkan på frukostmackan till skivad tofu eller låt den bli basen i en extra smakrik stroganoff.

Annons

Pris: Cirka 14–15 kr/200 gram.

Årets snabbmatsprodukt: Fibrer & fullkorn hamburgerbröd, Korvbrödsbagarn

Korvbagaren hamburgerbröd

Hurra! Äntligen ett hamburgerbröd med både fiber och fullkorn. Detta nyckelhålsmärkta bröd är berikat med havre och toppat med kruskakli. Resultatet gynnar maghälsan och ger större mättnadskänsla. En ny räddare i nöden som gör det möjligt att svänga ihop nyttigare snabbmat.

Använd så här: Fyll med det du tycker bäst om. Eldost, hamburgare eller grillad kyckling med mycket krispiga grönsaker till exempel.

Annons

Pris: Cirka 30–35 kr/360 gram.

Årets snack: Snackoliver med soltorkade tomater, Zeta

Snackoliver

Kul produkt som kan få oss att äta mer oliver på ett enklare sätt. Ger enkelt extra god smak till lunchen eller middagen. Den smarta förpackningen är lätt och fri från vätska och passar perfekt för utflykt eller som snack i handväskan.

Använd så här: Perfekt tilltugg på språng eller hemma när suget sätter in, eller som trevligt småplock på minglet. Fungerar också fint att toppa salladen eller som extra ingrediens i bulgur och pasta.

Annons

Pris: Cirka 17–20 kr/70 gram.

Årets färdigmat: Linssoppa, Garant

Linssoppa

Håll dig varm och mätt med en kryddig soppa gjord på linser, tomat och kidneybönor. Här har vi en matig och smakrik soppa som du värmer på ett kick. Soppan är vegetarisk men har en hög proteinhalt tack vare linser och kidneyböner, som också mättar länge.

Använd så här: Ät som snabbfixat huvudmål hemma eller på jobbet som medhavd lunch. Toppa gärna med spenat och koriander.

Pris: Cirka 32 kr/450 gram.

Annons

Juryn i årets MåBra-val bestod av:

Jennie Sandberg: Hälsojournalist samt chefredaktör och ansvarig utgivare.

Sandra Hiort: Kost- och träningsredaktör, lic.kostrådgivare samt editionschef.

Carolina Soudah: Matskribent, receptmakare, sommelier samt matredaktör.

Caroline Wilbois: Dietist, receptmakare, föreläsare samt bloggare på mabra.com.

Johanna Andersson: Dietist, receptmakare, föreläsare samt bloggare på mabra.com.

Foto: Press, TT

Annons