SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Michael Mosley: ”Vi måste sluta vara så besatta av att sova gott”

12 nov, 2023 
Hälsosam mat, tillräckligt med rörelse och god sömn – tre viktiga beståndsdelar för ett hälsosamt liv. Om du frågar Michael Mosley är det ofta sömnen som ställer till det.
– Det absolut vanligaste felet många gör när de vill leva hälsosamt är att bli besatta av att sova gott, säger Dr Michael Mosley till MåBra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den brittiske stjärndoktorn Michael Mosley har varit på besök i Sverige för att lansera sin nya bok ”Mosleys 30 bästa hälsotips”. Fokuset är små vanor som ger stor effekt på vårt välbefinnande. Den handlar bland annat om bra rutiner på morgonen, andningstekniker för att sänka stress och att ställa rimliga krav på sig själv.

När MåBra träffar den världsberömda hälsoinspiratören frågar vi vad han anser är det vanligaste misstaget som människor gör när de vill leva mer hälsosamt.

– Det handlar om sömnen. Vi vet att bra sömn är viktigt för oss men många blir helt besatta av det, vilket är paradoxalt. För det gör att de ligger där i sängen och oroar sig för att inte kunna sova gott – och det i sig resulterar i att de inte kommer kunna göra just det, säger Michael Mosley.

Hans tips är att våga lita på kroppens förmåga.

– Jag tror att man behöver acceptera att ibland sover man gott och ibland sover man sämre. Och i det långa loppet är det så här – om du inte sovit gott i natt så sover du sannolikt bättre i morgon.

Annons

Smartklockornas intåg i våra liv kan vara en bidragande orsak till sömnfixeringen, enligt Mosley.

– Det finns en diagnos för när du blir så besatt av din smartklocka att du inte längre lyssnar på vad din kropp säger. Så fort du vaknar på morgonen tittar du på din klocka och blir stressad för att den säger att du inte fått tillräckligt med REM-sömn. Det bästa sättet att mäta hur bra du sovit är att känna efter hur trött du är under dagen, säger Mosley och rekommenderar en tupplur om du har en natt med dålig sömn bakom dig.

– Det ideala är att ta en kort tupplur efter lunch, gör du det för sent på eftermiddagen kan det rubba din sömncykel. Tuppluren ska helst inte vara mer än en halvtimme lång och därför är det en god idé att ställa ett alarm, säger han.

Om han ska ge ett enda tips för bättre sömn handlar det inte om vad du ska göra på kvällen för att varva ner. Istället handlar det om att lägga grunden för en god nattsömn redan på morgonen.

– Börja dagen med en rask promenad utomhus, det är särskilt viktigt under den mörka delen av året. Dagsljuset ger dig inte bara mer energi för dagen, det återställer också din dygnsrytm och gör att du kommer sova bättre nästa natt.

Annons