FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Dr Michael Mosley: Därför är stress bra för din hälsa

10 aug, 2022 
stressad kvinna/Michael Mosley
"Ibland är stress precis vad läkaren rekommenderar", säger Michael Mosley. Här förklarar han varför det kan vara bra att regelbundet utsätta sig för stress.
Annons

Känner du dig ofta stressad? Det behöver inte vara något dåligt. Förutsatt att du får tillräckligt med återhämtning däremellan vill säga. Tillräcklig återhämtning är en livsviktig regel som man inte kan tumma på.

Men vi behöver också en del stresspåslag för att överhuvudtaget fungera. Och ofta behöver vi ett extra stresspåslag för att kunna prestera bättre. Inte minst i situationer som kräver något extra av din kropp eller hjärnverksamhet.

VIDEO: 5 saker du inte visste om Michael MosleyBrand logo
VIDEO: 5 saker du inte visste om Michael Mosley

Dr Mosley: "Ibland är stress vad läkaren rekommenderar"

Dr Michael Mosley vill slå ett slag för att utsätta sig för en del positiv stress då och då. Han menar att det kan vara hälsosamt för oss.

– Ibland är stress precis vad läkaren rekommenderar, skriver han i en artikel hos Daily Mail.

Annons

En studie av University of Georgia i USA stödjer hans teori.

– Studien visade att måttliga nivåer av stress gör människor mer motståndskraftiga, och minskar risken för att de ska utveckla psykiska problem som depression och ångest.

Blir vi mer stresståliga om vi stressar i lagom doser?

Kanske är det så att vi genom att utsätta oss för stress i lagom doser blir mer stresståliga? Och lär oss hur vi ska hantera situationer vi kommer att hamna i igen, längre fram.

I studien fick 1200 personer svara på frågor som bedömde deras stressnivåer. De fick göra test kring minne, hur bra de var på att växla mellan uppgifter och hur snabba deras hjärnor var.

Studien visade att en viss nivå av stress förbättrade personernas kognitiva förmågor, utöver att det just skyddade mot risker att utveckla psykiska problem.

– De här fynden stödjer något som jag har trott länge: att när vi utsätts för stress, oavsett om det är fysiskt eller psykiskt, kan det göra oss starkare. Det finns till och med ett namn för detta: hormesis. Det är ett sätt att förklara hälsofördelarna med att ständigt utmanas, fortsätter Mosley.

Annons

Hormesis: stressa i små doser kan ge större positiv effekt

Väldigt, väldigt förenklat skulle man kunna säga att hormesis står för en biologisk process där man exponeras av en låg dos av något som kan ses som negativt – och svarar positivt på det.

Mosley tar träning som ett första exempel – när vi tränar stressar vi musklerna. Vi bryter ner dem en aning för att sedan låta kroppen reparera dem och bygga upp dem. Vilket leder till att vi blir starkare.

Ett annat exempel Mosley tar upp är att äta grönsaker som smakar bittert. Han menar att i bittra grönsaker finns fytokemikalier vars smak ska hindra däggdjur från att äta dem. Ändå lär vi människor oss att äta dem – för att vi vet att det är bra för oss. Det gör att våra kroppar mår bättre då vi får i oss näringsämnen vi behöver.

– Det verkar som att de giftiga fytokemikalierna finns i så låga doser att de inte skadar oss, men de är starka nog att aktivera en stressreaktion i våra celler, som sedan slår på gener – som gör våra celler starkare och friskare, förklarar Mosley.

Annons

Själv utsätter sig Mosley numer för stress med kalla bad

Som ett tredje exempel nämner Mosley periodisk fasta. Att inte äta på länge är dåligt för kroppen, men kortare perioder av fasta kan det finnas hälsofördelar med. Det kan också ses som en typ av stress för kroppen.

– Hormesis kan också förklara fördelarna med kalla duschar eller att kallbad, något jag har ägnat mig åt ett tag. Till en början är det en chock för systemet att bada i kallt vatten – jag flämtar fortfarande när jag gör det. Men om du fortsätter att göra det kommer du inte bara att upptäcka att du kan klara av stresspåslaget av att bada i kallt vatten, utan du bör också upptäcka att det hjälper dig att hantera andra stressfaktorer i ditt liv. Som stress på jobbet eller dålig sömn, berättar Mosley.

Källa: Daily mail Foto: TT

SE OCKSÅ: Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömnsBrand logo
SE OCKSÅ: Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömns
Annons