HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Toxikologen: Då kan maten i konservburken utgöra en hälsofara

25 aug, 2021 
Emma Halldin Ankarberg och konservburkar
Konservburkar har varit ropet till och från, och för ett antal år sen uppmanade man till att hålla nere konsumtionen av mat från konservburkar i metall, då de ansågs fulla med skadliga kemikalier. Vad gäller egentligen? Livsmedelsverket svarar.
Annons
Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här får du svaretBrand logo
Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här får du svaret

Bisofenol A, eller BPA, är en hormonstörande kemikalie som förekommer i bland annat konservburkar och plastprodukter. För ett antal år sen rådde mycket skräckhistorier om hur plastbeläggningen som skulle skydda maten i från tennet som konservburken är gjord av, i stället läckte denna kemikalie till burkens innehåll. Studier har konstaterat att BPA påverkar fortplantningsförmågan negativt och att ämnet varit särskilt känsligt för gravida och små barn att utsättas för.

Så hur ser det ut idag – kvarstår risken för förgiftning när vi äter konservburkar? Eller är det helt fritt fram? MåBra reder ut.

Undvik buckliga eller öppnade konservburkar

Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket, menar att det bara finns två lägen då man bör vara försiktig när det gäller att äta mat från konservburkar.

Annons

– Det finns idag ingen generell avrådan från att äta konservburkar av anledningen att man skulle få i sig bisfenol A, även om ämnet fortfarande kanske förkomma i lacken i vissa burkar. Den mängd av ämnet som kan överföras till maten är ytterst liten och omfattande undersökningar visar att det inte skadar hälsan, säger Emma.

Hon fortsätter:

– Det enda man ska akta lite för är att äta mat från kraftigt bucklade konservburkar, eller burkar som öppnats eller på annat sätt kommit i kontakt med syre.

Anledningen till detta är att en bucklad konservburk kan ha orsakat en spricka i den skyddande plasthinnan och lett till att tenn läckt ut till livsmedlet. Även när maten kommit i kontakt med syre så kan denna beblandning ske, dessutom finns risk för att bakterier växt i burken. Detta är också anledning till att man inte ska förvara rester i öppnade konservburkar, utan flytta över dem till en annan behållare.

Annons

Tennet kan förgifta magtarmskanalens slemhinnor

Fallen är få, men det finns rapporterade incidenter då människor förgiftats efter att ha ätit exempelvis konserverad fruktjuice, tomater, körsbär, sparris, sill och aprikoser, och fått i sig tennföreningar.

– Får man i sig tennet från konservburken påverkar det magen, tarmen och slemhinnorna och orsakar direkta effekter så som illamående, kräkningar, diarré, trötthet och huvudvärk, berättar Emma.

Konservburkar inte farliga för människor – men för miljön

Så avslutningsvis – nej det är generellt ingen fara att äta maten i konservburkar. Skippa bara burkarna som blivit rejält tillknycklade och se alltid till att livsmedlet vid kontakt med syre äts upp förhållandevis snabbt, eller sparas i en annan behållare. Då ska du inte ha något att vara orolig för.

Konservburken som förpackningsmaterial är dock det sämsta sorten bedömt utifrån sin miljöpåverkan. Förpackningen slukar mycket energi både vid tillverkning och efter återvinning. Välj av denna anledning hellre livsmedel förpackade i miljömärkta paket i kartong. Vill du gärna ha konservprodukten – se då till att återvinna metallen korrekt.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: Livsmedelsverket/TT.

Annons