SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

MåBra i oktober – redaktionens bästa tips!

18 okt, 2022 
MåBra Redaktionen
En kvinna som håller en bukett med löv
Härliga oktober välkommen! Hösten är laddad med feelgood och hälsomöjligheter. Här har vi samlat några datum och aktualiteter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Inspireras av höstens natur, få kläm på brösthälsan och fyll på med hormonkunskaperna. Oktober – du är så välkommen!

Se också: Se 6 tips för en mer harmonisk höst

Se 6 tips för en mer harmonisk höstBrand logo
Se 6 tips för en mer harmonisk höst

Visst vet du hur höst luktar?

När naturen förbereder sig för en ny årstid och ger tillbaka till sig själv, i form av löv som faller och bearbetas till ny jord, känner vi doften av en aktiv årstid. Och det är en perfekt process att inspireras av! Förna kallas det jordskikt som sakta återställs till näringsrik mylla i skog och mark, och vi kan enkelt föreställa oss att vi har en mänsklig variant. En personlig förna, som dock inte består av kottar, löv och pinnar utan av vanor, insikter och kunskap. Ett nytt lager av allt det bästa, som vi vill återinvestera i oss själva och ta till vara på även nästa år.

Annons

Hösten beskrivs av flera som en period laddad för nystart, hos många betydligt starkare än vid ett årsskifte. Här är två enkla och användbara tips för att säkerställa att du gör dig av med sådant du inte vill behålla, alltså ovanor, och rustar dig för en höst och ett nytt år med förstärkningarna på rätt ställe:

  1. Prova nudging, det vill säga små förändringar som vinner i längden. Se till att din nya vana är enklare att ta till än den gamla.
  2. Skapa en förlustaversion, det vill säga gör vinsten av din nya vana dubbelt så stor som kostnaden för din ovana.

Redaktionens bästa tips

Vad är nytt i butikshyllorna, lanseras några spännande poddar eller finns det någon läsning värd att veta mer om? Här listar redaktionen MåBra-tips som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet:

Showen Smalast när man dör

Varför får man bara beröm när man går ner, men inte när man går upp i vikt? I showen Smalast när man dör vinner gräver komikern Marika Carlsson djupare i en komplex samtidsfråga och kryssar mellan tänkvärt allvar och riviga skratt. Lisebergsteatern 29/9-4/10.

Marika Carlsson

Ljudboken Tröst i sorgen

Har du förlorat något du håller kärt? Meditationsboken Tröst i sorgen finns för dig som förlorat en partner, ett husdjur, en vän eller kanske sörjer en situation eller plats. 72 kronor som ljudbok på sesamy.com

Tröst i sorgen

Boken Någon måste dö

När två poliser skriver en kriminalroman, då vet man att det blir spännande! I Lena Ljungdahl och Anna Jinghedes Någon måste dö hittar spanaren Nikki Kahn sin egen lillasyster död i ett badkar – men det är mycket som inte stämmer.

Boken "Någon måste dö"

MåBra-kalender i oktober

Här hittar du några särskilt viktiga datum för extra härliga och hälsosamma dagar i oktober. Fyll på med energi, träningslust och ny kunskap.

Annons

1-30/10 Vandra vidare!

Oktober är en fantastisk månad för vandring, en sysselsättning som ger både motion, intryck och kunskap utan att kosta skjortan. Vill du köra i grupp har Friluftsfrämjandet en kalender för hela landet!

1 & 15/10 har vi extra fokus på brösten.

Då är det bröstcancerdagen och brösthälsodagen. Undersök dina bröst, gå på kontroller och ta del av forskningens senaste framsteg!

18/10 internationella klimakteriedagen

Skål för livets andra vår när vi firar internationella klimakteriedagen. Läs och lär om denna periods alla utmaningar och fördelar i detta nummer och på mabra.com/klimakteriet.

31/10 Skräm eller skäm bort en granne!

Idag är det nämligen både grannens dag och Halloween – garanterat rysmysigt god grannsämja om du bjuder på godis och inte bus...

Källa: Psykologifabriken m fl.

Foto: TT

Annons