Därför älskar du lukten av sommarregn – och här är parfymerna som doftar lika gott

Petrichor parfym

Tänk dig doften som slår emot dig efter ett lätt sommarregn, du vet när molnen skingrar sig och marken nås av solens första värmande strålar igen.

Om du tänker efter kan du säkert förnimma den, eller i alla fall känslan den lämnar efter sig. Doftfenomenet har faktiskt ett eget namn, petrichor, och det finns en vetenskaplig förklaring till dess uppkomst – och vår uppskattning av den!

Se också: Dags att rensa i badrumsskåpet?

Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter
1:04

Efter reklamen: Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

(1:04)

Slå på ljud

Petrichor består dels av de dofter som växtligheten sänder ut när den träffas av värme och vatten och dels av geosmin, som bildas av bakterier i jorden. Tillsammans utgör de en doftbild som är smått förförisk för både människor och djur – som dessutom färdas längre och förstärks av fukt och värme. Lite som våra egna kroppsdofter beter sig (både med och utan parfym).

Den mänskliga näsan är känslig för den här typen av dofter:

– Vi kan känna tio nanogram per liter, det är som en droppe i en olympisk swimmingpool, säger Paul Becher, docent i kemisk ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, till forskning.se

Just nu får vi väldigt mycket petrichor den naturliga vägen, men när du inte har en regnig sommar till hands kan du köpa dig till samma doftupplevelse. Här är tre härliga tips:

Bär doften av friskt regn på huden

Petrichor parfym

Den här doften från Maison Margiela har hämtat inspiration från ett regnigt Dublin på 60-talet!

Titeln på parfymen When the rain stops talar sitt tydlig språk. Det är den hyllade replica-serien från Maison Margiela som i denna flaska fokuserar helt på doften av ett sommarregn. Här får du också en dos rosépeppar, blommig patchouli som tillsammans med somrig ros ska påminna oss vad som kommer efter regnet – javisst: solskenet!

30 ml, pris från 570 kronor, hos bland andra KICKS

Låt det regna – petrichor inomhus!

Petrichor rumsdoft

Rumsdoft med doftpinnar tar in regnet (om du vill!)

Föredrar du doften av regnstänk i hemmet finns det både ljus, rumsspray och doftpinnar som kan hjälpa dig. Memoair tillverkar dessa doftprodukter för hand i Malmö, här med en tolkning av citrus, vetiver och svensk klöveräng.

299 kronor på exempelvis slowlivinghome.se

Sommarregn i roll-on

Petrichor roll ion

Mycket doft på liten yta med hjälp av roll-on!

Från The Library of Fragrance finns roll on-parfymen Petrichor och samma märke har också rumsdoft med tillhörande doftpinnar.

Pris från 129 kronor på Zalando

Doft av solvarm tvätt med regnstänk

Rain från Clean

Rain från Clean doftar som den heter.

Rain från Clean utlovar känslan efter ett mjukt sommarregn. Här finns näckros, trä och liljor bland noterna. Rain kan användas för layering för en ytterligare dimension, det vill säga blandas med andra Clean-dofter. Till exempel Cotton, som doftar solvarm tvätt – fast denna gång med friskt regnstänk!

Pris från 372 kr, 30 ml på Lyko.se

Utvald läsning