MåBra i december: 7 härliga hälso-måsten du inte får missa

En kvinna som håller händerna som ett hjärta

December är årets sista månad som är fylld av festligheter och mys! Här har MåBra redaktionen samlat några tips, datum och aktualiteter.

Se också: Så håller du energin uppe under december

Så håller du energin uppe under december
0:44

Efter reklamen: Så håller du energin uppe under december

(0:44)

Slå på ljud

Ge en gåva – och få lycka tillbaka

”Lycka är att kunna le – genom tårar när du gråter. Rikedom är att kunna ge, utan att vänta något åter”. Det klassiska talesättet har en poäng, vi känner oss rikare och lyckligare när vi ger bort något jämfört med när vi tar emot en gåva.

Flera studier har ringat in detta fenomen, till exempel en från Umeå universitet där man gav deltagarna en summa pengar och sedan delade upp dem i två grupper. Den ena fick order om att spendera pengarna på sig själva, medan den andra fick lägga slantarna på andra människor. När forskarna sedan följde upp deltagarnas känslor såg de tydligt att de som fått ge, och med det sagt fått göra andra glada, också kände sig lyckligare och mer tillfreds än de som spenderat pengarna på sig själva.

Stort test: Sällskapsspelen att lägga under granen 2022

Redaktionens bästa tips

Vad är nytt i butikshyllorna, lanseras några spännande poddar eller finns det någon läsning värd att veta mer om? Här listar redaktionen MåBra-tips som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet:

Digital julkalender

I år ska vuxna få en egen kalender! Det tycker tre skådespelare, med komikern Katrin Sundberg i spetsen. I den digitala kalendern ”Är det jul igen?” bjuds tittarna på ett skratt om dagen fram till jul. Streama på videoplattformen VOYD, som är en oberoende playkanal.

Är det jul igen?
Robert Eldrim

Boken ”Mitt år”

Boken för dig som vill minnas, reflektera och planera! Med hjälp av frågeställningar, inspirerande texter och citat och en ny elegant utformning där du själv skriver egna ord får du ett bokslut och en framtidsplan i en och samma pärm.

Mitt år

Podden ”Tänk om”

I podden ”Tänk om” med journalisten Carl Tuleus får vi svar på frågorna vi inte visste fanns. Här blandas gästernas åsikter och insikter med programledarens nyfikenhet och ständiga jakt på fakta. Finns på spotify.

Tänk om med Carl Tuleus

Carl Tuleus i podden ”Tänk om”.

MåBra-kalender i december

Här hittar du några särskilt viktiga datum för extra härliga och festliga dagar i december.

1/12 är brandvarnarens dag

Månadens första dag i december är också brandvarnarens dag. Kolla så din fungerar genom testknappen och kontrollera batterierna. Sen kan du tända ljusen (men glöm inte att släcka!)

9/12 öppnar liftarna

9/12 kring detta datum börjar landets större skidorter att öppna liftarna för säsongens första åk!

16/12 är jultröjans dag

16/12 lägger vi lite extra krut på outfiten, det är nämligen jultröjans dag! Investera i en fulkul variant och mingla med likasinnade på glöggfest.

21/12 vänder det, dagarna blir längre och ljusare

21/12 jul och nyår i all ära – fira även denna dag, för nu vänder det! 21 december är det vintersolstånd och årets kortaste dag. Från och med nu blir dagarna längre och livet ljusare.

Foto: TT

Utvald läsning