Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Babben Larsson blir årets julvärd 2022

15 nov, 2022 
Babben Larsson
SVT, TT
Efter en tids spekulerande står det nu klart vem som kommer att tända det berömda ljuset och önska svenska folket en god jul.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En av de finaste utmärkelserna man kan få i Sverige är att bli utsedd till julvärd i SVT. Varje år samlas miljontals framför tv:n för att se Kalle Anka och hans vänner önskar god jul. Men innan det kan börja måste någon tända ett ljus i tv-studion och presentera programmet.

VIDEO: Julvärdarna i SVT de senaste 20 årenBrand logo
VIDEO: Julvärdarna i SVT de senaste 20 åren

Förra året var det ingen mindre än kocken Tareq Taylor som fick äran, och innan dess var det den folkkära konstnären Lars Lerin.

Som vanligt har det spekulerats och diskuterats om vems tur är i år. Enligt spelbolagen var Bäst i test-profilerna Babben Larsson och David Sundin två av förhandsfavoriterna, samtidigt som också Edward Blom och Suzanne Reuter nämndes i sammanhanget.

Vem är julvärd 2022?

Nu står det alltså klart att förhandsfavoriten Babben Larsson, 66, får uppdraget.

Annons

– Det är så klart ett hedersuppdrag. Jag tycker att det är fantastiskt att ingå i den här traditionen av värdar som varit genom åren, säger hon till SVT.

Babben Larsson berättar att det är tredje gången som hon fått frågan.

– Det är hemskt kul att det gick att få ihop det i år och att jag kunde göra det här. För det här något som vuxit fram inom mig också, att det vore kul att få möjlighet att göra det här någon gång, säger Babben Larsson som avslöjar att hennes tema kommer att vara att julen inte får handla om stress.

Julvärdarna genom åren

Den första julvärden var Bengt Feldreich och han började redan 1959. Det är också han som passande nog är berättarrösten i Kalle Anka.

Titeln julvärdarnas julvärd får ändå gå till Arne Weise. Han tog över rollen för första gången 1966 och hade den totalt 24 gånger innan han tackade för sig 2002.

Sedan dess har vi sett Lotta Bromé, Ernst Kirchsteiger, Blossom Tainton Lindquist, Ingvar Oldsberg, Anne Lundberg, Lasse Kronér, Lisbeth Åkerman, André Pops, Kalle Moraeus, Sarah Dawn Finer, Petra Mede, Henrik Dorsin, Gina Dirawi, Sanna Nielsen, Erik Haag och Lotta Lundgren, Kattis Ahlström, Marianne Mörck, Lars Lerin och nu senast var det Tareq Taylor.

Och nu får alltså Babben Larsson uppdraget.

SE OCKSÅ: Psykologen tipsar – så hanterar du konflikter kring julenBrand logo
SE OCKSÅ: Psykologen tipsar – så hanterar du konflikter kring julen

Foto: TT

Annons