Då kan värmeljusen vara farliga för hälsan – så undviker du skada
Varje år förbrukar svenskarna cirka 18 000 ton ljus. Det är framförallt runt jul som vi tänder mycket stearinljus då vi vill skapa mysig stämning. Men hur skadliga är de levande ljusen för vår hälsa?
Aneta Wierzbicka är forskare vid Lunds universitet och har länge studerat hur levande ljus påverkar inomhusluften. Så här säger hon om hur farliga de levande ljusen egentligen är.
Vad består levande ljus av?
Ljusen som vi tänder tillverkas av olika material. Oftast består de av stearin eller av paraffin, ibland är det en kombination av de två. Paraffin är en oljeprodukt och stearin tillverkas av fett från växter eller djur.
2015 gick det norska folkhälsoinstitutet ut med en varning för levande ljus - att röken från dem är lika skadlig som passiv rökning. Röken från ljusen kan nämligen sprida sotpartiklar och kemikalier, exempelvis kväveoxid och polycykliska aromatiska kolväten.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!
Hur farliga är de levande ljusen?
Aneta Wierzbicka menar att det är en fråga som inte går att ge ett exakt svar på, det saknas fortfarande studier på hur människans hälsa påverkas av föroreningarna från ljusen. Men vi vet att att sotpartiklarna från röken innehåller skadliga ämnen som kan leda till andnings- och hjärtproblem.
– Det är ljus som brinner med en fladdrande låga som är farliga. Då produceras mer sotpartiklar som ibland syns, ibland inte. Utsläppen varierar mycket med vilken ljusmassa och veke som används. Det handlar också om hur man kombinerar ljusmassa och veke, så det kräver stor erfarenhet och kunskap för att få fram rätt kombination. Vissa ljus ökar utsläppen ju längre de brinner, säger Aneta Wierzbocka till forskning.se.
Vilka ljus ska man välja?
Det är de vita ljusen som är bäst och avger minst föroreningar. Sämst är doftljusen med färg. Man ska också se till att ljusen inte står i drag så att lågan fladdrar.
– Det bästa man kan göra är att se till att man inte har den här fladdrande lågan. Att ljus har lukt eller färg innebär fler tillsatser så det är bra att välja ett vitt ljus utan doft, säger Aneta Wierzbocka.
3 tips på vad du kan göra för att minska sotpartiklarna från levande ljus
Folkhälsoinstitutet i Norge har gett råd om hur man minskar skadliga sotpartiklar från ljus i sitt hem.
- Använd inte stearinljus för ofta, och ta extra hänsyn om astmatiker eller små barn är i närheten.
- Byt ut dina stearinljus mot ljus med LED-lampor. Det finns att köpa i flera butiker.
- De värsta föroreningarna uppstår när ljusen ska släckas, undvik att blåsa ut ljusen, då uppstår rök som innehåller sotpartiklar. Använd istället en ljussläckare.
Källa: forskning.se, fhi.no
Foto:TT