Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömns

Kvinna som ligger avslappnat i sängen.

Att lugna en stressad hjärna när det är dags att sova är inte alltid det lättaste. Det är dock viktigt att komma ihåg att man måste tillåta sig att vara uppe i varv eller att oroa sig någon gång.

Ju mer vi tänker på att slå bort saker desto svårare kan det bli att faktiskt göra det. På samma sätt kan man ofta bli mer stressad av att säga åt sig själv att inte stressa.

Se också: Stressad över renoveringen? 5 tips som gör dig lugnare

Stressad över renoveringen? Här är 5 tips som gör dig lugnare
0:47

Efter reklamen: Stressad över renoveringen? Här är 5 tips som gör dig lugnare

(0:47)

Slå på ljud

7 tips för att lugna hjärnan till sömns

För en del kan det underlätta att schemalägga en slags grubbeltid någon gång under dagen eller tidig kväll för att sedan kunna släppa på tankarna helt all annan tid.

Här kommer 7 andra knep som i alla fall ger din hjärna mindre anledning till att stressa eller vara överaktiv av andra anledningar.

Varva ner med sjörapporten och minimeditation i sommar

1. Skriv en ”att göra”-lista

Det är svårt att varva ned när man måste hålla en massa saker i huvudet. Arbetsprojekt, telefonsamtal att ringa och aktiviteter med barnen

Varför inte släppa på den mentala odågan och skriva ned allt du har i huvudet? Då kan du tryggt släppa dessa saker ur huvudet med vetskapen att ingenting kommer att glömmas bort.

2. Skjut upp jobb och andra krävande uppgifter

Sitt inte med jobb eller räkningar strax innan läggdags. Det aktiverar din hjärna på ett ogynnsamt sätt när det är dags att gå och lägga sig. Vänta med uppgifterna till imorgon och försök att få de gjorda tidigare.

Stäng också av tv:n och lägg bort sociala medier för att undvika att hjärnan går upp i varv av jobbiga nyheter, action eller något annat du reagerar starkt av.

3. Låt musklerna slappna av ordentligt

För att koppla av ordentligt kan det vara fördelaktigt att även släppa på fysiska spänningar i musklerna och slappna av ordentligt – från kropp till knopp.

Prova att lägga dig ned på rygg och spänna och sedan slappna av i en kroppsdel i taget. Till exempel från fötterna upp till huvudet. Känn hur kroppsdel efter kroppsdel mjukas upp och hur jobbiga tankar fäster sämre.

Dålig andning gör oss sjuka – 5 orsaker varför kvinnor drabbas oftare

4. Andas långsamt och lugna sinnet

Genom att bara andas lugnare och djupare kan man faktiskt göra mycket för lugnet i huvud och kropp. Lägg en hand på hjärtat, halsen eller handleden och känn in pulsen.

Andas sedan långsamt, medvetet och djupt tills du känner att pulsen går ned. Utandningen kan med fördel vara längre än inandningen.

5. Meditera eller gör några yogaövningar

Man kan faktiskt lära sig att lugna sinnet ”på kommando” genom att meditera eller göra yoga. Är det nytt för dig med meditation kan en bra början för att öva på att stänga ute stressande tankar vara att fokusera på din andning eller upprepa ett mantra i huvudet.

Yogaövningar är också ett jättebra sätt att fokusera på något annat och få kroppen att kännas avslappnad, skön och redo för sänggående.

Yoga med Johanna: Övningar för bättre sömn

6. Säg dina tankar högt

Prova att rabbla alfabetet i huvudet och sedan plötsligt säga någon av bokstäverna högt. Visst stannar uppräkningen av bokstäver då upp för en stund i huvudet?

Detsamma kan ske med andra tankar om man säger de högt och rakt ut istället för att bara låta de pågå i huvudet. Väl värt att testa om du inte får stopp på tankarna innan läggdags.

7. Stanna uppe om du inte är sömnig

Det är klokt att lägga sig vid ungefär samma tid varje dag. Men det kommer att finnas dagar då din hjärna är överaktiv och inte alls redo för sömn. Lägg dig då inte riktigt än.

Gör i stället någonting avslappnande tills du känner dig tillräckligt trött för att kunna somna. Ta ett varmt bad, sitt i den mysiga fåtöljen eller lyssna på lugn musik. Du kommer spendera mindre tid i sängen men desto mer sovandes.

Källa: WebMD

Foto: TT

Utvald läsning