Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Varva ner med sjörapporten och minimeditation i sommar

17 jul, 2022 
kvinna på klippa och havsbild
Stanna upp och känn in sommarlugnet! Sjörapportens monotona, trygga och kravlösa ljud är den perfekta bakgrunden, tipsar mindfulnessexperten Magnus Fridh.
Annons

Livet går i 100 knyck och vi missar att både njuta av omgivningen och ta viktiga vilostopp – känner du igen dig? Hur blir man bättre på att fokusera på nuet istället för att hela tiden tänka på nästa steg? Lösningen heter acceptans, avdramatisering – och närvaroträning, menar mindfulnessexperten Magnus Fridh.

Här tipsar han om två enkla sätt att stanna upp i vardagen:

5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energiBrand logo
5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energi

Minimeditation för ett klarare sinne

Har du ännu inte ro att sitta med benen i kors och testa klassisk meditation? Eller känner du stressen skölja över dig? Testa minimeditation.

Magnus tipsar om premeditativ andning, även kallad 4-7-8-metoden. Så här gör du:

Andas in genom näsan under en räkning till 4, håll andetaget i en räkning till 7, andas sedan ut genom munnen i en tung suck på en räkning till 8. Upprepa fyra gånger. Det ”hackar” ditt nervsystem på ett sätt som gör dig mer avspänd. Det gör det lättare att både meditera, tänka klart och prioritera.

Annons

Vill du utveckla, ägna gärna en stund åt att andas i din egen takt. Ligg ner eller sitt på en stol. Viska orden inandning, utandning och stillhet i takt med andetagen i cirka tre minuter. Öppna sedan ögonen försiktigt, se rummet du är i och sätt en fin intention för resten av dagen. Försök dröja dig kvar i känslan.

Magnus Fridh är yogalärare och mindfulnessexpert
Magnus Fridh är yogalärare och mindfulnessexpert

Varva ner med sjörapporten

Magnus absolut enklaste tips för att finna ro är att lyssna på sjövädersrapporten – de monotona och välbekanta ramsorna om nordost 7-12 i Norra Kvarken och fredag kväll syd-sydväst, något ökande till 5-9 i Kattegatt.

– Sjörapporten skänker oss en känsla av trygghet utan motkrav. Vi behöver ha en del sådant i vårt liv.

I podden About yoga & meditation finns ett avsnitt där Magnus guidar en meditation till sjörapporten.

Foto: TT

Annons