HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Löpcoachen: ”Mitt BMI visade övervikt – trots att jag hade magrutor”

25 feb, 2024 
Redan i skolan fick Petra Månström höra av skolsystern att hennes BMI låg för högt. Hon utvecklade en ätstörning som påverkade henne länge.
Nu är hon löpcoach och i sitt livs form – men enligt BMI-skalan är hon överviktig.
– BMI är problematiskt och skapar bara stress hos människor, säger hon.
Annons

Petra Månström, för många känd som Mataron-Petra, löpcoach och personlig tränare, har alltid legat högt på BMI-skalan – trots att hon tränat mycket. Eller kanske just därför. BMI är nämligen ett särskilt dåligt mått på en vältränad och muskulös person. Ju mer muskler, desto högre BMI eftersom muskler som bekant väger mer än fett. Ändå används BMI fortfarande, bland annat inom skolhälsovården.

– Jag har övervikt om man går efter BMI. Nu har även min son fått höra att han ligger lite över det normala. Men man kan vara både hälsosam och normalviktig även om man ligger högt på skalan, säger Petra Månström.

Petra Månström

Ålder: 47 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo och son.
Yrke: Löpcoach och personlig tränare.

Kritisk till att BMI används i skolan

Hon är särskilt kritisk till att BMI används i skolan. I den åldern är man ofta extra känslig och mån om att vara som alla andra.

– Skolan har ett stort ansvar här. En vän till mig har en son på nio år som fick höra att han skulle äta mindre till lunch eftersom hans BMI var högt. Själv fick jag höra av skolsyster att jag har en kraftig benstomme och det gjorde att jag utvecklade en ätstörning som varade i många år. Jag fick bland annat mensrubbningar som höll i sig i tio år, säger hon.

Annons

Hälsa handlar om så mycket mer än vikten

Petra Månström

Petra berättar att hennes ätstörning inte syntes på henne eftersom hon såg normalviktig ut.

– Jag tillhörde det där stora mörkertalet av alla ätstörda som det inte syns på. Jag höll igen på maten trots att min kropp protesterade. Den ville inte väga så lite.

Hon tror att varje människa har en så kallad ”set point” – en idealvikt som kroppen strävar efter att hålla. Vikten kan fluktuera något i olika perioder i livet, men kroppen kommer att göra motstånd, till exempel genom att frigöra mer hungerhormoner, om man kämpar emot sin set point.

– Nästan alla kvinnor vill gå ner i vikt. Jag tror att många kvinnor faktiskt skulle må bättre av att öka lite i vikt och ligga något högre på BMI, säger Petra Månström.

Annons

Biologiskt BMI


Forskare har tagit fram ett nytt begrepp som de kallar ett biologiskt BMI. Det bygger på blodprover där man tittat på proteiner och ämnen som bildas i samband med kroppens ämnesomsättning. Blodproven kombinerades med andra prover, till exempel bakterier i tarmen och genetisk risk att utveckla olika sjukdomar.

Forskarna tog sedan AI, artificiell intelligens, till hjälp för att utveckla olika modeller som kunde kartlägga deltagarnas hälsa. Forskarna såg bland annat att positiva livsstilsförändringar snabbare påverkade det nya biologiska BMI-måttet i rätt riktning än det traditionella måttet. Man såg också att deltagarna kunde bli friskare, rent biologiskt, utan att gå ned i vikt.

Även i Lund testar man en liknande metod, metabolt BMI, för att förutsäga risken för diabetes typ 2. Forskare vid Lunds universitet har upptäckt att det går att identifiera personer som har normalvikt men som är i riskzonen för diabetes typ 2 genom att mäta BMI på ett nytt sätt. De har tittat på överviktsliknande förändringar i ämnesomsättningen som kan kopplas till en ökad risk för att utveckla sjukdomen.

Källa: Nature, Lunds universitet

Kan bli triggad i sin ätstörning

Petra Månström har alltid tränat mycket. Innan hon fick barn körde hon fyra, fem löppass i veckan, varav ett pass var på två timmar. Utöver det styrketränade hon några gånger i veckan.

– Jag hade en vilodag i veckan och jag åt som en häst. Ändå var jag hungrig. Min kropp ville helt enkelt väga mer än den gjorde.

Annons

Även barnmorskan gjorde stora ögon när hon var där på vägning. Hon hade inte räknat med att Petra skulle vara så ”tung”. Barnmorskans reaktion fick Petra att trilla tillbaka i sina gamla, matstörda tankar. Under hela graviditeten gick hon i samtalsterapi för att kunna hantera viktfrågan.

Numera tränar hon mindre, ”bara” två till tre löppass i veckan och lika många styrkepass. Och hon kan fortfarande bli triggad i sin ätstörning. Helst skulle hon vilja skrota begreppet BMI.

– Mitt BMI ligger högre än någonsin nu. Men vill jag veta hur jag mår vet jag att det finns bättre sätt än att väga sig och gå efter BMI. Hälsa handlar om så mycket mer än vikten.

FOTO: Hanna Skoog

Annons