HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Lina Länsberg:”Jag vill visa kvinnor vilken kraft de besitter”

03 jan, 2024 
Emelie Isacsson
Lina Länsberg
Hälsoinspiratören Lina Länsberg har lagt boxningshandskarna på hyllan och nu vill hon bidra till att skapa självkänsla hos andra människor. Hon är ny bloggare hos oss på MåBra och månadens utvalda profil i januari!
Annons

Från Karlstad, genom boxningsklubben i Göteborg till ringar i Thailand, Sydkorea och Uzbekistan. När Lina Länsberg hittade kampsporten som 20-åring fann hon tillhörighet, självförtroende, kämparglöd och äventyr. Hon är tvåfaldig världsmästare i thaiboxning och blev den första svenska kvinnan att fightas i världens största MMA-orga­nisation UFC, där hon som bäst var rankad topp tio i världen.

För ett år sedan lade hon boxningshandskarna på hyllan och som ny bloggare hos oss på MåBra skriver hon om livet som nypensionerad elitidrottare, träning, mammalivet och sin kamp mot vikthets.

Knipskola: hårda knip – och varför du ska göra demBrand logo
Knipskola: hårda knip – och varför du ska göra dem

Vad vill du inspirera till?

– Jag vill bidra till att skapa självkänsla hos andra människor, en känsla av att man är bra, precis som man är. Jag vill visa att kroppen är till för att röra på sig, att den är till för att vara stark och glad.

Annons

Vad vill du förbjuda när det kommer till hälsa?

– Jag vill ifrågasätta de begränsningar som det här samhället skapar, vikthets ska till exempel inte stå i hälsans namn. Jag vill förbjuda att man mäter hälsa i BMI och hälsoframsteg i centimeter och kilo. I stället borde vi titta mer på mental hälsa, självkänsla och ökad rörlighet.

Lina Länsberg
.

Lina Länsberg

Blogg: linalansberg.mabra.com

Instagram: linalansberg

Vad har sporten gett dig?

– Jag hade en uppväxt som var kantad av en del skit, bland annat av övergrepp och destruktiva relationer. Kampsporten gav mig sammanhang och mening. Allt som jag behövde hantera fick en plats inom kampsporten på något sätt. Där kunde jag sträva efter någonting både fysiskt och mentalt. Det negativa som jag upplevt har nog gett mig någon form av extra drivkraft och en vilja att prestera.

Hur kändes det att ge upp karriären?

– För att fajtas på toppen krävs en känsla av att det är på liv eller död, den känslan hade jag inte i slutet. Jag hade så mycket annat värdefullt; jag visste att jag skulle komma hem till min dotter som är det bästa jag har. Jag är 41 år nu och någon gång tar det ju slut. Ibland känns det jätteskönt, ibland vaknar jag på natten i ren panik och undrar: ”Vem är jag nu!?”.

Annons

Var lägger du ditt fokus nu?

– Jag vill att andra ska få upptäcka de roliga och nyttiga sidorna av kampsport. Jag vill visa framför allt kvinnor vilken kraft de besitter, det brukar bli revolutionerande för många. Endorfinet sprutar och en del bryter ihop och gråter efter en träning. Vi kvinnor får lära oss att vi ska vara lagom tysta, tänka på vårt utseende, inte ha för stora muskler och sitta på rätt sätt. När vi lägger fokus på sådant är det lätt att missa just den känslan av kraft som vi faktiskt har i oss.

Vilken är din största bedrift?

– Ja, efter de senaste dagarna så måste jag nästan säga att det är att ta hand om ett barn i trotsåldern, haha. Nej, det finns såklart saker jag uppnått inom kampsporten, men min största bedrift är nog att ha lyckats klättra till toppen efter att så många faktiskt har försökt att sänka mig i botten.

Vilket är ditt motto?

– Se till att ta det du har rätt till.

Annons