SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Lider du av "Dead butt syndrome"? Ja, du läste rätt!

03 jan, 2020 
dead butt syndrome
För mycket stillasittande kan leda till så kallat "Dead butt syndrome", sovande rumpa – som i sin tur kan ge värk i rygg och höfter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Allt för mycket stillasittande kan påverka vår hälsa negativt på många olika sätt. Nu har det visat sig att även vår rumpa kan ta skada om vi inte tar pauser från sittandet.

”Dead butt syndrome”, eller gluteal amnesia, innebär helt enkelt att musklerna i rumpan inte längre vet hur de ska aktivera sig, eftersom de varit inaktiva för länge.

– För mycket stillasittande kan begränsa blodflödet till rumpan och därmed leda till gluteal amnesia, vilket i sin tur kan ge bland annat höftsmärta och värk i nedre delen av ryggen. Det kan till och med bli så att rumpmusklerna inte kan aktivera sig även under övningar då vi tränar just dessa muskler, säger personliga tränaren Donovan Green till Huffington Post.

Det främsta symptomet är den klassiska ”sovande” känslan, som vi ibland känner i våra fötter. Rumpan har helt enkelt somnat.

Problemet som uppstår när dessa muskler inte fungerar som de ska är att andra mindre muskler tar över och gör det kraftfulla jobb som de annars inte är gjorda för. ”Dead butt syndrome” kan även leda till stela höftböjare.

Annons

Så kan du motverka ”Dead butt syndrome”

Det enklaste sättet att undvika dessa problem är att helt enkelt inte sitta stilla för länge. Ta pauser under dagen, res dig upp, gå en liten promenad. En bra riktlinje är att lägga in tio minuters rörelse för varje timme du sitter.

Det är också bra att jobba med aktivera rumpans muskler. Här är fem bra övningar för det, enligt Donovan Green:

  1. Knäböj med hopp. Ställ dig ungefär höftbrett isär, sänk dig ner i en knäböj, gör sedan ett explosivt hopp uppåt.
  2. Sidosteg med gummiband. Trä ett litet gummiband ovanför vristerna, sänk dig nedåt (ungefär som ett knäböj) och gå 10 steg åt ena hållet, sedan andra.
  3. Sidoutfall. Stå med benen ihop, ta ett kliv åt sidan, upp igen, likadant åt andra hållet.
  4. Knäböj med vikt. Använd en kettlebell eller viktplatta för att göra övningen tyngre.
  5. Step up-kliv. Ställ dig framför en bänk och kliv upp och ner på den. Gör likadant från sidan, så att även rumpans sidomuskler får jobba.

Källa: Huffington post

Bild: TT

Läs mer:
Enkla metoden för att minska risken med stillasittande
14 dagars stillasittande räcker för att skada hälsan
5 minuters-metoden som minskar risken med stillasittande!

Annons