Symtomen på äggstockscancer alla kvinnor bör känna till

08 maj, 2019 
symtom äggstockscancer
I Sverige insjuknar cirka 700 kvinnor i äggstockscancer varje år. Det är den aggressivaste formen av gynekologisk cancer – och den syns inte på cellprov. Därför är det viktigt att ha koll på symtomen och söka hjälp snabbt.
Annons
7 saker du kan göra för att förebygga cancer
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

Tidigt sommaren 2019 drabbades träningsprofilen och bloggaren Terese Alvén av en aggressiv form av äggstockscancer. Hennes kamp följdes av hela tränings-Sverige, en kamp hon förlorade den 11 juni.

Men Terese är långt ifrån ensam om att drabbas av sjukdomen.

Äggstockscancer kallas för en ”tyst” sjukdom som obemärkt smyger sig på. Oftast är symtomen så pass vaga att man inte riktigt tar dem på allvar. Eller så förväxlar man dem med andra, lindrigare åkommor som stressmage, naturligt åldrande eller klimakteriebesvär. Det gör att man ofta får sin diagnos först i ett sent skede.

Recept.se Nyhetsbrev

För att sprida information uppmärksammas därför sjukdomen varje år den 8 maj på The World Ovarian Cancer Day.

Syns inte på cellprov

Ett vanlig missuppfattning är att äggstockscancer upptäcks om man går på sina regelbundna cellprovskontroller. Men faktum är att sjukdomen inte syns på cellprov. Det är inte ens något gynekologen rutinmässigt letar efter, trots att det är en sjukdom med hög dödlighet. Och Sverige har faktiskt flest insjuknade i äggstockscancer i hela världen, tillsammans med de andra nordiska länderna.

Annons

Varför Norden är så hårt drabbat vet man inte men sjukdomen är vanligare i västvärlden jämfört med fattiga utvecklingsländer. Bara i Sverige drabbas cirka 700 kvinnor årligen. Drygt 500 dör i sjukdomen varje år.

De vanligaste symtomen för äggstockscancer är:

  • Diffus magvärk och andra magproblem
  • Ofta kissnödig
  • Känsla av ständigt svullen mage
  • Svårt att få igen blixtlåset i kjolen eller byxorna, trots att man inte gått upp i vikt
  • Dålig aptit
  • Snabb mättnadskänsla
  • Onormal trötthet
  • Viktnedgång
  • Smärta i ryggslutet
  • Tyck mot ändtarmen

Riskfaktorer för äggstockscancer

Ärftlighet är den största riskfaktorn för att drabbas. Kvinnor som har bröst-, ändtarms-, äggstocks-, eller livmodercancer i släkten kan vända sig till en så kallad onkogentisk mottagning för att göra ett gentest. Om det visar sig att man har hög risk att drabbas kan man få förebyggande operation.

Hormonell ersättning med till exempel östrogen, barnlöshet och endometrios är andra saker som ökar risken att drabbas. Däremot tycks barnafödande, amning och vissa kombinerade p-piller ha en skyddande effekt mot sjukdomen.

Källor: Nätverket mot Gynekologisk Cancer, Cancerfonden.

Terese Alvén.
Terese Alvén drabbades av äggstockscancer. Foto: Cancerfonden

Stötta kampen mot äggstockcancer – bidra till insamlingen Spring för Terese här!

Annons