Så ofta ska du tvätta dina lakan på sommaren

22 jun, 2021 
Kvinna som byter lakan.a
Står byte sängkläder ofta längst ner på din att-göra-lista? Då kanske du borde omprioritera, det menar i alla fall experter. MåBra har tagit reda på hur ofta du ska byta dina sängkläder och vad som kan hända om du inte gör det.
Annons
TV: Därför ska du dra upp dragkedjan innan du tvättar
TV: Därför ska du dra upp dragkedjan innan du tvättar

Varje dag tappar varje människa ungefär 1,5 gram döda hudceller, alltså nästan en halv tesked. De döda hudcellerna ramlar lätt av av friktion, så du kan ju tänka dig hur mycket som hamnar i din säng.

Se ocksåså ofta ska du tvätta dina kläder, plagg för plagg.

Hälsofara 1: Kvalster

Faktum är att fem miljoner kvalster kan livnära sig på dina döda hudceller, och med tanke på hur mycket som ramlar av varje dag kan du ju bara föreställa dig hur många som bor i din säng. Det är inte helt ovanligt att människor har kvalsterallergi och man vet inte heller alltid om det. Om du har kvalsterallergi får du ofta symtom på morgonen i form av till exempel rinnsnuva, nästäppa, nysningar, irriterade ögon och astmasymtom.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Hälsofara 2: Bakterier

Döda hudceller, saliv och svett är ett paradis och en perfekt grogrund för bakterier. Att ligga i en säng full med bakterier ökar risken för att du ska få både inflammation i hårsäckarna och eksem.
– Genom att låta bakterierna leva i harmoni i dina lakan och hamna på din hud när du lägger dig i sängen, kan du förvärra dina eksem – eller bidra till att utlösa dem. Det säger dermatologen Alok Vij till Health Essentials.

Se ocksåså snuskiga är dina kuddar – fler bakterier än toalettsitsen.

Så ofta ska du tvätta dina sängkläder

Lakan: Minst en gång i veckan, när det är sommar och du svettas på natten kan det vara läge att tvätta ännu lite oftare. Låt sängen vara obäddad ett litet tag när du går upp på morgonen, på så sätt får de fuktiga sängkläderna en chans att torka – fuktiga miljöer är nämligen kvalsters och bakteriers favoritmiljö.

Täcken, filtar och kuddar: Den här typen av sängkläder behöver inte tvättas lika ofta som dina lakan, men minst var 6:e månad.

Annons

Madrasskydd: Tvätta fyra gånger om året.

Sängklänning: Tvätta var 3:e till var 6:e månad.

Källa: Health Essentials, Web MD

TV: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta
TV: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta
Annons