SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Kan vegetarianer prova 5:2?

17 jan, 2014 
Marie Tegnér
Sänk blodtrycket med vegetarisk mat
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Överallt läser man om att man måste äta mycket proteiner för att hålla sig mätt. Nu tänkte jag testa 5:2-metoden och då är det väl ännu viktigare? Klarar jag det fast jag äter vegetariskt? Jag är inte vegan.
Ylva

Svar:

Det slarvas mycket med begreppet vegetarianism, så därför förutsätter jag att det är kött som du utesluter ur kosten och förmodligen även fisk och kanske ägg? Däremot utgår jag från att du äter mejeriprodukter. Somliga kallar sig vegetarianer trots att de äter fisk och det är ju egentligen inte korrekt. En laktovegetarian äter mejeriprodukter och en ovo-laktovegetarian äter även ägg.

Det protein som du inte får i dig när du utesluter kött, fisk och ägg kan du ersätta med mejerivaror och olika typer av vegetabilier. Du får kombinera lite med olika sorter så att du verkligen får i dig alla essentiella aminosyror (= de livsnödvändiga beståndsdelar som bygger upp proteinet). Bra protein finns i bönor, ärter, linser och nötter, som dock ska ätas i begränsad mängd eftersom de är feta. Du kan äta quorn och sojaprodukter som ger mycket bra protein. Det finns även en del protein i spannmål, även om de mest består av kolhydrater. Quinoa ger en hel del protein, liksom en ört som heter amarant.

Annons

Det brukar inte vara så svårt att få i sig tillräckligt mycket protein även om man äter vegetariskt. Det är snarare så att vi överkonsumerar protein i västvärlden. Vi behöver cirka 0,8 gram protein/kilo kroppsvikt och dag, vilket för en 70-kilosperson betyder 50-60 gram protein dagligen.

Om du vill testa 5:2 kan du exempelvis äta keso/kesella med bär till ett mål och sedan bönor/kikärter i någon gryta tillsammans med kokta grönsaker. En handfull nötter ger cirka 100 kcal, så det kan du också äta. Under dagar av halvfasta kommer du kanske inte upp i 50-60 gram protein, men det kompenserar du under de andra fem dagarna.

Ju mer du varierar, desto säkrare blir du på att få i dig allt som din kropp behöver. Kolla gärna på proteininnehållet på förpackningarna när du handlar, så ska du se att det inte är så knepigt att få i dig det du behöver.

Marie

Annons