Kan jag sänka blodtrycket utan medicin? Doktor Gunilla svarar

Kvinnlig läkare i vit rock intill bild av läkedemelsförpackning och piller där bäst före-datum syns.

FRÅGA: Jag är en kvinna på 60 år som varken röker eller dricker. Powerwalkar varje dag och tränar styrka och rörlighet. Jag var på kontroll av mitt blodtryck förra året och då låg det lite högt. Jag har fått komma på flera kontroller för att se om jag behöver medicin. Vill helst inte ha medicin, det känns trist att behöva det när man lever ett hälsosamt liv! Kan trycket stiga av att jag oroar mig? Och kan jag sänka det själv?

”Det är vilotrycket som är viktigt”

SVAR: Visst kan oro och stress göra att trycket ligger högt. Blodtrycket stiger naturligt både när man springer eller är uppjagad. Det kan vara lite lurigt med blodtrycksmätningar också: man kan vara stressad över resultatet, eller bara vara spänd för att man är på vårdcentralen. Ditt undertryck ska helst inte vara över 90 och det övre trycket ska inte ligga över 140. Det är det så kallade vilotrycket vi är intresserade av att veta. Det ska inte vara för högt när man är lugn.

Ibland rekommenderar vi vissa livsstilsförändringar för att hålla trycket nere.

Så håller du blodtrycket nere utan medicin

  • Motionera! Fysisk aktivitet, och särskilt konditionsträning, påverkar blodtrycket på ett positivt sätt genom att blodflöden då omfördelas i kroppen. En rad processer sätts igång för att bland annat musklerna ska orka jobba. På sikt ger också den regelbundna aktiviteten bra effekter på blodtrycket. Kärlstelhet som är en av orsakerna till stigande blodtryck med åren, motverkas genom motion.
  • Minska på salt och lakrits. För mycket salt eller lakrits får blodtrycket att stiga. Saltet påverkar blodtrycket via njurarna, och lakrits liknar ett hormon, aldosteron, som har en blodtryckshöjande effekt. Använd gärna bordssalt med kaliumklorid istället för natriumklorid, då det inte påverkar inte blodtrycket på samma negativa sätt.
  • Drick lagom, eller inte alls. Alkohol kan ha en viss blodtryckssänkande effekt precis när man dricker. Man slappnar av och blodet omfördelas i kroppen på ett sätt att blodtrycket just då sjunker något. Dricker man regelbundet eller för mycket kan det ha en negativ effekt, inte bara på blodtrycket förstås, men flera system påverkas i kroppen, vilket inte är gynnsamt för hälsan. Om du inte vill sluta med alkohol helt kan du överväga att minska din konsumtion till hälften.

Det finns också en studie som visar att andningsövningar kan vara effektivt!

Nu lever du redan väldigt sunt så i ditt fall kan det förhöjda blodtrycket bero på andra saker. Till exempel på att du förändras i kroppen med åren. Ärftlighet är också en vanlig faktor som påverkar hur trycket ligger när vi blir äldre. Om det skulle vara så att du kanske behöver ta medicin för blodtrycket framöver är inte det hela världen. Det kan snarare kännas skönt – se det som ett förebyggande skydd! För det är inte bra för kroppen att gå på högvarv när den inte behöver det.

/ Gunilla Hasselgren

Foto: TT

Läs mer:

Därför är högt blodtryck så skadligt för hela kroppen

Så många steg behöver du gå för att sänka blodtrycket

Nervös hos doktorn? Så påverkar det ditt blodtryck

Utvald läsning